• 瀏覽: 2,375
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
小六仔仔被老虎發現買左張遊戲儲值卡,老虎要我今晚處理,問題係.
1)我都有課金打機喎,有時1個月幾百蚊。
2)其實小朋友,只有星期六,日,各15至30分鐘打機時間,其他時間都係溫習,練下小提琴,睇下書,睇下40分鐘電視,幫幫手做下家務。
3)小朋友零用錢不多,用自己錢課金,真的有問題嗎?
其實我都唔覺得阿仔好錯,點處理好呢?

回覆 引用 TOP

小孩子還是要嚴加管理,不能由着孩子性子

剛剛check 過佢隻八達通錶,冇用黎買儲值卡,希望佢係用自己零用錢而唔係偷我銀包錢,我平時銀包放係窗台仔,今晚要詳細問問佢,了解下!

回覆 引用 TOP

如果佢真系用英文翻譯中文自己零用同幫手做家務賺番尼我覺得冇問題,不過都要教下佢理財觀念

引用:
原帖由 cc1357 於 2021-1-15 11:32 PM 發表

如果佢真系用自己零用同幫手做家務賺番尼我覺得冇問題,不過都要教下佢理財觀念
係呀,我都冇怪責佢,了解完件事之後,都係 話畀佢聽小朋友未識賺錢 , 又沒有自制能力, 唔應該課金, 同埋講咗幾年前有對夫婦為咗打機課咗三十幾萬要破產 嘅故事畀佢知。

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-1-16 07:46 AM 發表

係呀,我都冇怪責佢,了解完件事之後,都係 話畀佢聽小朋友未識賺錢 , 又沒有自制能力, 唔應該課金, 同埋講咗幾年前有對夫婦為咗打機課咗三十幾萬要破產 嘅故事畀佢知。
你企係小朋友角度諗,即喺任務失敗。
有冇老虎咬你?

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-1-17 04:57 PM 發表

你企係小朋友角度諗,即喺任務失敗。
有冇老虎咬你?
冇。我係武松

阿仔儲值左150蚊,話係game 度有排都未用完,另外我地零用錢轉左做電子貨幣,八達通apps, 一do 就知佢啲錢點用

回覆 引用 TOP

好牛逼哦

回覆 引用 TOP

限制佢玩要課金嘅遊戲。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
引用:
原帖由 半夜落漠高峰 於 2021-1-14 11:19 AM 發表

小孩子還是要嚴加管理,不能由着孩子性子

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-1-19 12:04 AM 發表

限制佢玩要課金嘅遊戲。
大個啦,唔限制得咁多,只能限制佢唔課金 好似我玩緊既遊戲, 兩個帳號,一個小課,一個完全唔課 ,其實唔課果個都玩到既,係冇咁爽姐。

回覆 引用 TOP

緊記:課金遊戲不是傳統上遊戲,與傳統console game相距甚遠. 其成癮因素要比後者來得多,大人都不能輕易介除,更何況小朋友?多些與孩子玩些相互動作遊戲則較為推崇(如switch) 。
再而慢慢偏向運動,導向身心正常發展。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]