• 瀏覽: 1,426
  • 回覆: 18
琴晚YOUTUBE上睇到一個節目講 “愛情是什麼?”

最後結論, 主持人講….愛情是人生的其中一part, 但不是全部。透過愛情, 人更明白人生, 更認識自己。要得到好的愛情, 先將自己變得更好。

我同意, 當你變成了很好的人, 自然有好的愛情。

我覺得哩個道理唔只愛情, 放諸其他方面都岩用。

當你變成了更好的人, 自然有好的工作機會。

當你變成了更好的人, 自然有好的家庭。

當你變成了更好的人, 自然有好的朋友。

當你變成了更好的人, 自然有好的運氣。

當你變成了更好的人, 自然有好的財富。

努力變成了更好的人, 努力總會有回報。

有一個叫 trump 既人

引用:
原帖由 happyfairy01 於 2021-1-13 08:18 PM 發表

琴晚YOUTUBE上睇到一個節目講 “愛情是什麼?”

最後結論, 主持人講….愛情是人生的其中一part, 但不是全部。透過愛情, 人更明白人生, 更認識自己。要得到好的愛情, 先將自己變得更好。

我同意, 當你變成了很好的人, 自然有好的愛情。

我覺得哩個道理唔只愛情, 放諸其他方面都岩用。

當你變成了更好的人, 自然有好的工作機會。

...
究竟 更好 是什麼?

更靚? 更高學歴? 更高大威猛粗長? 更有錢? 或者⋯ 更善良丶更有愛心丶更咸濕?

其實有咩更唔更好,主要係叫你對姻緣既事放輕鬆d,越仍住越成日執意就更加無好野,就算係無希望都好,心態輕鬆d最起碼唔會有傷心失望先

出黎玩就要輸得起, 輸唔起就返屋企
............................節錄自<馬路英雄>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louislsh 於 2021-1-14 08:02 AM 發表

有一個叫 trump 既人
你想講咩?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-14 12:01 PM 發表

究竟 更好 是什麼?

更靚? 更高學歴? 更高大威猛粗長? 更有錢? 或者⋯ 更善良丶更有愛心丶更咸濕?
每一個人都唔同
你可以覺得係更多錢, 更有型, etc.
我覺得係更自信, 更開心, 更高EQ , 更識得take care別人, 更識管理自己….

引用:
原帖由 happyfairy01 於 2021-1-14 02:55 PM 發表

每一個人都唔同
我覺得係更自信, 更開心, 更高EQ , 更識得take care別人, 更識管理自己….
問題在於個 更 字! 而且 你冇啦啦 點解會 更自信? 更開心? 更高EQ ?

太虛無也難作比較 個 更 …

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-14 03:14 PM 發表

問題在於個 更 字! 而且 你冇啦啦 點解會 更自信? 更開心? 更高EQ ?

所有人會改變, 都係佢自己願意, 自己睇到有需要改變。
即使人地話你知, 你去點樣改變, 指左俾你, 你會肯跟住改變咩?
你覺得自己好完美,無需要改變, 其實可以KEEP住, 唔需要改變。

引用:
原帖由 happyfairy01 於 2021-1-14 02:52 PM 發表

你想講咩?
trump 自認佢好好,但其他人睇到既又可能係另一回事,有 “自覺” 與 “旁觀” 既分別,咁你所講既… …工作機會、家庭、朋友、運氣、財富、回報,又會係自覺,定係旁觀既呢?

有好多人好努力去工作,但遇到pk上司,臨退休俾人炒左。
又有好多人對家庭盡心盡力,但被伴侶背叛。
更有好多人對朋友有義氣,但往往俾人呃錢。

好唔好,同愛情原則上係無關,反而,更容易俾人拋棄。

引用:
原帖由 louislsh 於 2021-1-14 06:34 PM 發表

trump 自認佢好好,但其他人睇到既又可能係另一回事,有 “自覺” 與 “旁觀” 既分別,咁你所講既… …工作機會、家庭、朋友、運氣、財富、回報,又會係自覺,定係旁觀既呢?

有好多人好努力去工作,但遇到pk上司,臨退休俾人炒左。
又有好多人對家庭盡心盡力,但被伴侶背叛。
更有好多人對朋友有義氣,但往往俾人呃錢。

好唔好,同愛情原則上係無關,反而,更容易俾人拋棄。
你咁負面既?
好灰喎

工作機會、家庭、朋友、運氣、財富、回報….自己覺得好好, 咪夠啦
需要其他人來話你知好定唔好咩?

好努力, 一樣會遇到挫折
但唔可以因為有挫折, 就唔努力, 係咪?

努力, 有機會可以令結果變得好好
唔努力, 一定達唔到好好既結果。除非你找到富婆包養, 就不需要再努力了

引用:
原帖由 happyfairy01 於 2021-1-14 07:12 PM 發表

你咁負面既?
好灰喎

工作機會、家庭、朋友、運氣、財富、回報….自己覺得好好, 咪夠啦
需要其他人來話你知好定唔好咩?

好努力, 一樣會遇到挫折
但唔可以因為有挫折, 就唔努力, 係咪?

努力, 有機會可以令結果變得好好
唔努力, 一定達唔到好好既結果。除非你找到富婆包養, 就不需要再努力了
現實例子多的是,扮唔知唔等於正面,那只是沙漠鴕鳥,否定他人觀點視角只會越黎越窄,虛偽到打冷震

引用:
原帖由 louislsh 於 2021-1-14 07:28 PM 發表

現實例子多的是,扮唔知唔等於正面,那只是沙漠鴕鳥,否定他人觀點視角只會越黎越窄,虛偽到打冷震
都係觀點與角度啫
你講既係現實好殘酷, 好多努力又遇失敗的例子, 我同意
我講既係人需要努力變好, 好左, 就自然會得到好的回報, 講既係心態
難道現實殘酷, 就乜都唔理, 做 pat 屎? 做完pat屎會得到好結果, 咁咪做囉

回覆 引用 TOP

早休息吧

臨兵鬥者皆陣列在前
          丸attack 🤗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happyfairy01 於 2021-1-14 03:28 PM 發表

所有人會改變, 都係佢自己願意, 自己睇到有需要改變。
即使人地話你知, 你去點樣改變, 指左俾你, 你會肯跟住改變咩?
你覺得自己好完美,無需要改變, 其實可以KEEP住, 唔需要改變。
唔需要改變,咪 達唔到個 更 字囉? 咪冇 更好嘅事 發生了?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-1-14 09:14 PM 發表

唔需要改變,咪 達唔到個 更 字囉? 咪冇 更好嘅事 發生了?
原帖由 happyfairy01 於 2021-1-14 02:55 PM 發表

每一個人都唔同

原帖由 singsingbaby 於 2021-1-14 03:14 PM 發表

你之前唔知點樣無啦啦更好麻,
我就話想要"更好", 就改變!
有人唔知道自己如何"更好”,通常有2個原因
1)    覺得自己不需要"更好", 咁唔想改變, 冇人幫到佢
2)    唔瞭解自己, 人生好迷茫, 唔知"更好"來做乜, 咁都冇人幫到佢, 唔通要其他人幫佢搵點解咩? 人生佢自己的。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]