• 瀏覽: 1,053
  • 回覆: 8
如果沒孩子沒結婚就還好,一個人怎麼償還父母都行,但有了小家有了後代,就是另一回事,對父母付出的下限就是,孩子居住教育基本生活不受影響,可能我無情吧。

引用:
原帖由 半夜落漠高峰 於 2021-1-13 10:43 AM 發表

如果沒孩子沒結婚就還好,一個人怎麼償還父母都行,但有了小家有了後代,就是另一回事,對父母付出的下限就是,孩子居住教育基本生活不受影響,可能我無情吧。
有咗家庭當然就少咗照顧

回覆 引用 TOP

三邊都難顧

甫相逢,又要辭君去。
歸去歸去,願君早日來廝聚。
朔風翻,揉得紅英碎。
向誰傾吐相思句,一聲珍重淚兩行。
從此相思斷腸肝,回憶當初定情日,
知君不似負心郎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜落漠高峰 於 2021-1-13 10:43 AM 發表

冇辦法,收入少就係煩…

回覆 引用 TOP

百善孝為先

回覆 引用 TOP

引用:

都要平衡嘅

回覆 引用 TOP

引用:

老豆養仔,仔養仔,所以為人父母,千祈唔好俾最好仔女,到自己中年,事業身體有毛病或失業,仔女都唔會幫你

回覆 引用 TOP

引用:

直情不孝順,你不照顧父母,今日嘅因,就係你未來老咗嘅果

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]