• 瀏覽: 16,588
  • 回覆: 141
  • 追帖: 1
生左半年,平日我返朝九晚八,老婆湊開B,假日我會幫手湊

最近老婆湊到疑似產後抑鬱,個人好灰,易發脾氣,原因係BB兩個月前出濕疹,湊左好耐都湊唔掂,臉同身都紅色一撻撻流晒血,BB R到甩晒頭髮,情況愈黎愈嚴重,用過好多方法都湊唔好,於是老婆開始諗埋一邊,覺得自己無用,自己問題先湊唔掂BB

假日時我會盡量幫手湊,但平日工作難甩身,真係要交比老婆,試過有次老婆叫救命,我即刻返去幫手,第二日比上司吊到七彩

又試過同老婆傾,安慰佢,但老婆自己一個湊B時又好易諗埋一邊,可以點做好

熱賣及精選
會唔會係湊b方法有問題?

有無睇醫生? 有無檢查bb係咪有過敏?

轉天氣咁乾燥, 有無買bb cream查?

產後抑鬱係一件常見既事, 但如果係因為bb濕疹導致

可以先幫手解決bb濕疹

平日夜晚/假日幫下手, 睇下老婆湊法有無問題

引用:
原帖由 hahacheunghaha 於 2021-1-11 05:04 PM 發表

最近老婆湊到疑似產後抑鬱,個人好灰,易發脾氣,原因係BB兩個月前出濕疹,湊左好耐都湊唔掂,臉同身都紅色一撻撻流晒血,BB R到甩晒頭髮,情況愈黎愈嚴重,用過好多方法都湊唔好,於是老婆開始諗埋一邊,覺得自己無用,自己問題先湊唔掂BB

假日時我會盡量幫手湊,但平日工作難甩身,真係要交比老婆,試過有次老婆叫救命,我即刻返去幫手,第二日比 ...
睇醫生搽類固醇,之後搽潤膚膏。我個小朋友B B果陣濕疹好嚴重,兩歲幾三歲會慢慢好返。

引用:
原帖由 hahacheunghaha 於 2021-1-11 05:04 PM 發表

假日時我會盡量幫手湊,但平日工作難甩身,真係要交比老婆,試過有次老婆叫救命,我即刻返去幫手,第二日比 ...
請阿媽或工人幫手

回覆 引用 TOP

引用:

我個小朋友細個都係抓到流哂血,晚上抱住瞓。

回覆 引用 TOP

最後外母啦,千祈唔好奶奶。你不在時一定要有人睇住太太,好易出事。

回覆 引用 TOP

金銀花暖水搽搽佢

「家有一老 , 如有一寶」,  係時間揾寶出馬啦......

回覆 引用 TOP

引用:

我之前都有產後情緒,佢一定要揾人傾訴下,可以朋友,你,社工,最好你同佢自己媽咪來幫幫手,俾佢同朋友出下街,食下飯抖下,你可以的話,睇下有無得盡早回家陪下佢接力。果陣我解決方法都係揾人傾訴

回覆 引用 TOP

Maryan 姐姐又唔做啦,
請工人啦。

.

回覆 引用 TOP

有冇4大長老可以幫手
否則請個鐘點幫忙家務

回覆 引用 TOP

bb濕疹好多時係天氣乾燥引起
請教醫生

回覆 引用 TOP

無計架,為生活可以點,除非你無限錢可以唔洗做

回覆 引用 TOP

Some people said use coriander vegetables water to bath or sea salt water to bath might reduce the rush. 

回覆 引用 TOP

呢樣嘢~我都經歷過~一模一様,,我個女已經大個,出去做嘢了~,,我老婆呢~..仲食緊抗抑鬱藥...你話呢~..?1,先拎個B去專屬兒科醫生處,,呢D去到咁嚴重一定睇專科,,,病情輕咗後先再考慮中醫...2,,盡快安排暫時吾好俾你老婆揍...吾係講笑...平時最好係帶去旅行~解一解,,等佢呌下氣,,但係,而家疫情問題外出旅行吾得,,就改去離島散下心,,,暫時老婆同B分開下對大家絕對有好處~...上星期有單~空中飛人...又係個女人攬B....發覺個老婆眼神有異同夜晚好似吾駛瞓~...要即刻見精神科醫生....( 過來人,,就係咁~瀨哂嘢 )

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]