• 瀏覽: 3,003
  • 回覆: 37
棒下出孝子,對小孩恩威並施,讓他對父母又敬又畏,最有利於教養。

你老婆有嚴重的暴力傾向

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-1-11 03:37 PM 發表

棒下出孝子,對小孩恩威並施,讓他對父母又敬又畏,最有利於教養。
依家唔打得小孩,睇啲宣傳片都睇得多小心觸犯法律。

引用:
原帖由 半夜落漠高峰 於 2021-1-13 10:48 AM 發表

你老婆有嚴重的暴力傾向
我都覺得係...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fly 於 2021-1-14 02:09 AM 發表

依家唔打得小孩,睇啲宣傳片都睇得多小心觸犯法律。
你唔打佢,佢就會覺得唔理啱唔啱,做咗先算,就算做錯嘢都無後果,反正社會同父母總會原諒佢。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-1-14 11:11 AM 發表

你唔打佢,佢就會覺得唔理啱唔啱,做咗先算,就算做錯嘢都無後果,反正社會同父母總會原諒佢。
本來係道理嘅,但係法例又唔容許咁做,有人試過報警差人上門。

可能真係未打過,但冇可能未鬧過,除非你哋根本唔係一齊住。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-1-14 04:30 PM 發表

可能真係未打過,但冇可能未鬧過,除非你哋根本唔係一齊住。
鬧就一定會鬧,打就好想打但係唔敢打

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-14 06:53 PM 發表

以前同事有單case,
自己阿哥打仔再趕岀門口,
30分鐘門鈴响差人上門,
係阿仔(小六學生)Call Police話老豆打自己
老豆以後唔打仔,直情嬲到以後唔理隻仔。
我睇過呢啲新聞知道咋,加上我公司有個同事試過,第日返工都做唔到嘢,昨晚凌晨時分出事,返警署協助查問到天光冇瞓覺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-14 06:53 PM 發表

以前同事有單case,
自己阿哥打仔再趕岀門口,
30分鐘門鈴响差人上門,
係阿仔(小六學生)Call Police話老豆打自己
老豆以後唔打仔,直情嬲到以後唔理隻仔。
如果發生事之後,佢以後唔理個仔唔得,因為驚動警方佢會有本區社工介入輔導㗎。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]