• 瀏覽: 5,704
  • 回覆: 32
相信很多年輕人不願意和老人住

可是我家老人不喜歡和年輕人住
不知是否不想和我住。
奶奶說不想有婆媳關係。
他們說如果結婚就要搬出去,不應該依靠父母,要獨立。

離開父母嫁人了感覺失去家庭溫暖。
婚後不開心很孤單。

想念以前大家庭的日子。

熱賣及精選
我和家人相處很好,不會爭執,本身我性格比較溫和,不喜歡爭執。

幸福一輩子!
奶奶說兒子結婚了,搬離,終於不用為兒子忙家務。有人接手。覺得很開心。

幸福一輩子!
引用:
原帖由 開心一家人 於 2021-1-10 11:34 AM 發表

不知是否不想和我住。
奶奶說不想有婆媳關係。

婚後不開心很孤單。

想念以前大家庭的日子。
相見好同住難,奶奶開明

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 開心一家人 於 2021-1-10 11:37 AM 發表

我和家人相處很好,不會爭執,本身我性格比較溫和,不喜歡爭執。
一齊住,時間耐咗就有摩擦。妳性格溫和,奶奶可能挑剔。以前,奶奶可能有不愉快經驗,為了避免出現婆媳問題把兒子夾在中間難做,我讚同妳奶奶做法。
你們兩夫婦可以多回奶奶家吃飯,同時你們可以有私人親熱空間,不是很好嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 開心一家人 於 2021-1-10 11:44 AM 發表

奶奶說兒子結婚了,搬離,終於不用為兒子忙家務。有人接手。覺得很開心。
大家庭很溫暖。阿嫲很好。小時候回憶都係美好嘅。

坦誠相對

風入松下清,露出草間白。

故人不可見,幽夢誰與適。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冬寒芳香的筍盤 於 2021-1-10 03:10 PM 發表

大家庭很溫暖。阿嫲很好。小時候回憶都係美好嘅。
同是一個血緣當然無問題。但結婚後不論是男是女始終唔係由細到大一齊生活點都唔同。同一句話話過女個女唔啱聽最多頂返轉頭。但新抱就會記住係個心度唔知幾時會爆出嚟番舊賬。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2021-1-10 03:46 PM 發表

同是一個血緣當然無問題。但結婚後不論是男是女始終唔係由細到大一齊生活點都唔同。同一句話話過女個女唔啱聽最多頂返轉頭。但新抱就會記住係個心度唔知幾時會爆出嚟番舊賬。
唔同血緣喺一起生活,就需要真愛,愛情會變成親情。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 開心一家人 於 2021-1-10 11:34 AM 發表

不知是否不想和我住。
奶奶說不想有婆媳關係。

婚後不開心很孤單。

想念以前大家庭的日子。
我也鐘意大家庭一齊住,但深明相見好同住難。
所以最理想之一既做法係搬出去但其實大家仍可以住得近。

回覆 引用 TOP

可見老人對你以前照顧很多啊

回覆 引用 TOP

「相處好, 同住難」, 一齊住, 乜缺點都出晒嚟 , 好多人都頂唔住.....

回覆 引用 TOP

相見好同住難! 

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]