• 瀏覽: 3,013
  • 回覆: 28
視乎你自己生活習慣,不過提下你,一開始唔好太激烈。
我大概半年前試過5:2斷食,係完全唔食,1日可能只飲1杯無糖咖啡,個人仲好精神,冇唔舒服。可能出於心急,1個月內玩左2次,結果當月M唔來,嚇到我即時停,食返正常野,好彩下月M又來返🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奧莉佛 於 2021-1-8 03:49 PM 發表

現在內陸比較流行輕斷食減肥法。
然而在具體的執行上,很多人卻會感到相當困惑。關于輕斷食的實施方法太多樣,最常見的有5:2方案16:8方案,也有隔天斷食方案,更有一些人會把每天的飲食時間控制到 4 個小時。這不得不讓人擔心,輕斷食節食方案真的可以有效減重減脂嗎?為何各種方案的差別如此之大?不同方案的減重效果有什麼差別嗎?哪一種更好?
5:2 方案:每周五天時間正常飲食,兩天時間減少熱量攝入到50 ...
完全無根據

減唔減到肥係計你總熱量攝取少唔少得過總消耗

如果少唔過,你覺得集中喺幾個鐘食晒就會有分別?

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

超work啊
186加低碳一個月減左10kg
食少一餐仲慳埋錢

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-1-9 09:33 AM 發表

超work啊
186加低碳一個月減左10kg
食少一餐仲慳埋錢
咁係因為你「食少一餐」

總熱量攝取少咗

唔關你集中時間食事

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-1-9 11:36 AM 發表

咁係因為你「食少一餐」

總熱量攝取少咗

唔關你集中時間食事
食兩餐同食三餐
就算總熱量一樣
效果都唔一樣
人體唔係淨係加減數

唔係個個可以斷食的,光明正大的人才可以。

黃色不是你的專利

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-1-9 05:39 PM 發表

食兩餐同食三餐
就算總熱量一樣
效果都唔一樣
人體唔係淨係加減數
有咩根據?

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-1-9 06:41 PM 發表

有咩根據?
血酮/尿酮/氣酮就係消緊脂既證據

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-1-10 03:21 PM 發表

血酮/尿酮/氣酮就係消緊脂既證據
長時間空腹係會消耗脂肪

但係你為咗集中時間食嘢,你會短時間攝取大量熱量

多出嚟嘅熱量你未用得切

儲到肝糖quota都滿咗,又係儲脂肪

即是,只要你全日總攝取熱量並不低於全日總消耗

身體係唔會額外燒多咗脂肪

佢燒嗰啲,其實係你集中食嘢嗰陣身體用唔切而儲落嗰啲

其實無著數

打個比喻,出糧,總數係咁多就係咁多,例如二萬

一個月出一次二萬,定係分開四星期每次五千,你覺得有分別?

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-1-10 07:51 PM 發表

長時間空腹係會消耗脂肪

但係你為咗集中時間食嘢,你會短時間攝取大量熱量

多出嚟嘅熱量你未用得切

儲到肝糖quota都滿咗,又係儲脂肪

即是,只要你全日總攝取熱量並不低於全日總消耗

身體係唔會額外燒多咗脂肪

佢燒嗰啲,其實係你集中食嘢嗰陣身體用唔切而儲落嗰啲

其實無著數

打個比喻,出糧,總數係咁多就係咁多,例如二萬

一個月出一次二萬,定係分開 ...
分別就係你分開全日食胰島素keep住某個水平
身體就唔識消脂
當全日總攝取熱量低於全日總消耗
身體唔夠能量用果陣, 但胰島素水平仲係有, 咁身體就消唔到脂肪, 就會消耗左肌肉
長遠就變左skinny fat, 即係你睇落好瘦, 但全身都係脂肪好少肌肉.

人體唔係淨係加減數
你個比喻係完全唔岩

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-1-11 11:28 AM 發表

分別就係你分開全日食胰島素keep住某個水平
身體就唔識消脂
當全日總攝取熱量低於全日總消耗
身體唔夠能量用果陣, 但胰島素水平仲係有, 咁身體就消唔到脂肪, 就會消耗左肌肉
長遠就變左skinny fat, 即係你睇落好瘦, 但全身都係脂肪好少肌肉.

人體唔係淨係加減數
你個比喻係完全唔岩
「身體唔夠能量用果陣, 但胰島素水平仲係有, 咁身體就消唔到脂肪, 就會消耗左肌肉…」

有咩根據?

熄燈,鎖門,爆大鑊
我覺得節食減肥方法唔太好,我仲系覺得多運動好一啲。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]