• 瀏覽: 3,056
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 奧莉佛 於 2021-1-8 03:49 PM 發表

現在內陸比較流行輕斷食減肥法。
然而在具體的執行上,很多人卻會感到相當困惑。關于輕斷食的實施方法太多樣,最常見的有5:2方案16:8方案,也有隔天斷食方案,更有一些人會把每天的飲食時間控制到 4 個小時。這不得不讓人擔心,輕斷食節食方案真的可以有效減重減脂嗎?為何各種方案的差別如此之大?不同方案的減重效果有什麼差別嗎?哪一種更好?
5:2 方案:每周五天時間正常飲食,兩天時間減少熱量攝入到50 ...
仲系有效果嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-1-9 11:36 AM 發表

咁係因為你「食少一餐」

總熱量攝取少咗

唔關你集中時間食事
同意
如果限時進食兩餐,但食返同樣三餐嘅嘢,總之無calorie deficit,都係唔會減到肥
所以點解以前有人話16:8減唔到肥,因為佢地以為8個鐘內真係食幾多都得

限時進食又好,斷食又或者低碳都好,包括熱量限制,主要都係通過 calorie deficit來減重
雖然某些飲食對健康可能有正面影響,唔需要太神化酮體或斷食嘅減重效果
低碳通常會提高蛋白質、脂肪攝取,荷爾蒙影響下,可以增加飽足感及延長飽足時間,所以較易執行減少熱量攝取
其實只要邊個方法對自己來講容易及可以長期執行的就是最好的減重方法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-1-11 12:19 PM 發表

「身體唔夠能量用果陣, 但胰島素水平仲係有, 咁身體就消唔到脂肪, 就會消耗左肌肉…」

有咩根據?
呢段說話本身都唔合理
一般人都有脂肪儲備,身體點解唔夠能量?如果係一般飲食,人本身係用葡萄糖及脂肪作為主要能量,唔同時候比例有唔同
如果會消耗肌肉,就唔會用脂肪做儲備,除非缺乏葡萄糖情況下
一般來講,飯後數小時開始(視乎食咩同埋份量),血糖水平下降,雖然還有胰島素,但是glucagon開始變得較為突出
glucagon會增加肝糖分解,平衡血糖水平。glucagon也會增加脂肪分解

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
少食高熱量,多運動

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奧莉佛 於 2021-1-8 03:49 PM 發表

現在內陸比較流行輕斷食減肥法。
然而在具體的執行上,很多人卻會感到相當困惑。關于輕斷食的實施方法太多樣,最常見的有5:2方案16:8方案,也有隔天斷食方案,更有一些人會把每天的飲食時間控制到 4 個小時。這不得不讓人擔心,輕斷食節食方案真的可以有效減重減脂嗎?為何各種方案的差別如此之大?不同方案的減重效果有什麼差別嗎?哪一種更好?
5:2 方案:每周五天時間正常飲食,兩天時間減少熱量攝入到50 ...
斷食好處竟然這麼多!
不只助減肥還防老。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-1-15 12:01 PM 發表

斷食好處竟然這麼多!
不只助減肥還防老。
無助減肥

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

有冇用啊

回覆 引用 TOP

感謝分享

回覆 引用 TOP

斷食減肥很容易反彈

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右