• 瀏覽: 11,672
  • 回覆: 66
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 未能自拔的愛 於 2021-1-7 10:48 PM 發表

謝謝各位認真的意見。
就係因為所謂親情囉,
一直綁架住我要家用俾多啲,
佢有難唔幫一定會俾人說話。
平時借錢我一向拒絕。
今次我都會盡量唔借。
佢借3個人錢先免強買到,
一陣經濟唔好或者佢失業 ,
真係又係佢最慘,連還錢都冇得問。
唔會同佢夾,實煩死,咩都要就佢。
要借 3 個人錢先勉強上到車,咁冇計劃嘅人點可以相信佢會有能力去還呢?記得你仲要排第三喎!

親情還親情,樓主必須要客觀啲諗,借咗一定係冇回頭。

所以一定唔借。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
感情唔好千萬不要借!自己冇本事學咩人去買樓,,連首期都要問三個借錢先可以足夠比到首期!如果你借咗,到時冇$供要你幫佢供埋份!我同你相反,我同我倆個阿妹感情好好,我話你哋如果想買樓,我可以幫你哋首期,佢哋話唔洗你啲$!

回覆 引用 TOP

真係唸黎都多餘,親兄弟明算賬,就算老豆老母都無老馮要借架啦,何況你話自己都未有首期咁仲借條毛比佢咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 未能自拔的愛 於 2021-1-7 12:09 AM 發表

話說我同妹妹感情唔好,
佢成日理所當然家姐應該照住細妹。
我屋企冇父幹,買樓都係靠自己搵錢儲錢。
我自己都未儲到首期,我妹妹想借我錢買樓,
佢自己儲得少過我。
我唔係好想借,因為佢真係冇能力又要夾硬買啲自己未負擔到嘅樓。
我自己買樓都唔會咁。
加上之前成日借錢俾親戚,好耐先追得返啲錢。
已經好討厭借錢俾人。
大家覺得呢?
平時嘅表現都咁唔借啦~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-7 12:19 AM 發表

講錢傷感情,
在下過來人,
冧起都怕。
揾過絕d既藉口落台lor。
*最好講到自己都好唔掂就最好,
例如周身債,股票坐艇...
用呢個做藉口都好喎

引用:
原帖由 未能自拔的愛 於 2021-1-7 12:09 AM 發表

話說我同妹妹感情唔好,
佢自己儲得少過我。
我唔係好想借,因為佢真係冇能力又要夾硬買啲自己未負擔到嘅樓。
我自己買樓都唔會咁。
已經好討厭借錢俾人。
大家覺得呢?
量力而行,有能力就借畀妹妹。自己都冇錢,仲系要慎重,每個人背後都有一家人需要照料

回覆 引用 TOP

引用:

話說我同妹妹感情唔好,
佢自己儲得少過我。
我自己買樓都唔會咁。
已經好討厭借錢俾人。
大家覺得呢?
唔借

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-11 07:11 PM 發表

唔借都要有好藉口,
唔係比人唱仲做千古罪人。
大話有時必須的。
係㗎,佢唔好講咁多自己有錢儲埋。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]