• 瀏覽: 1,009
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
黎緊去利子傑果度箍牙,我想問要準備d咩?果時大家食咩多?點清潔?同埋痛唔痛?😳

回覆 引用 TOP

除左麥皮同粥有咩好食?

回覆 引用 TOP

我覺得剝牙唔痛,啱啱上牙cool頭幾日吾係痛,係酸軟,牙無力
頭一星期吾慣啫,之後正常食

引用:
原帖由 野蠻小辣椒 於 2021-1-7 08:37 PM 發表

我覺得剝牙唔痛,啱啱上牙cool頭幾日吾係痛,係酸軟,牙無力
頭一星期吾慣啫,之後正常食
希望我都係啦,咁有冇d咩野食冇咁難清潔有好味架lol

回覆 引用 TOP

我覺得關個人體質同牙醫手勢事,我自己就只係剛上箍同每月覆診頭一兩日有酸軟,之後無特別食軟野,但牙醫話唔好食例如太白兔糖嗰類chewy 野,其他我乜都食

回覆 引用 TOP

你箍透明定傳統鋼線果隻

引用:
原帖由 elvaqueen 於 2021-1-21 01:17 PM 發表

你箍透明定傳統鋼線果隻
我箍透明,而家等緊箍

引用:
原帖由 charles067 於 2021-1-21 02:56 PM 發表

我箍透明,而家等緊箍
我箍左四年透明,事前冇咩特別準備,每次轉新牙套頭幾日會有啲痛,之後適應左就冇乜野,唔好食啲染色既食物,例如咖喱因會個牙套會好黃,飯食我都係照翻平時食既野,食完飯就清潔下個牙套,因為會攝左啲食物係牙套,如果唔洗翻工食嘢我會除左個牙套,之後嗽完口就即刻戴翻,你可以買啲假牙清潔片黎浸牙套,我係十二蚊店買,連埋個盒仔放黎浸牙套都幾好的。

引用:
原帖由 elvaqueen 於 2021-1-21 03:04 PM 發表

我箍左四年透明,事前冇咩特別準備,每次轉新牙套頭幾日會有啲痛,之後適應左就冇乜野,唔好食啲染色既食物,例如咖喱因會個牙套會好黃,飯食我都係照翻平時食既野,食完飯就清潔下個牙套,因為會攝左啲食物係牙套,如果唔洗翻工食嘢我會除左個牙套,之後嗽完口就即刻戴翻,你可以買啲假牙清潔片黎浸牙套,我係十二蚊店買,連埋個盒仔放黎浸牙套都幾好的。
個牙套唔係要除左先食野咩?
佢同我講我箍年半左右咋
你返工用水沖個牙套定係用牙刷?😅真係唔係好識

引用:
原帖由 charles067 於 2021-1-21 03:15 PM 發表

個牙套唔係要除左先食野咩?
佢同我講我箍年半左右咋
你返工用水沖個牙套定係用牙刷?😅真係唔係好識
個個人啲牙唔同,我個case 要四年,因我有倒及,我之前翻飲食業冇咁多時間食飯,所以我戴住食,食完就用清水洗一洗。如果你可以有時間就除左先食就最好啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]