• 瀏覽: 2,105
  • 回覆: 16
中國人同西方人比,
有樣野係一定叻過佢地ge,
就係食魚時自己條舌頭識頂條魚骨出去啦!

但呢個當然要經過長時間訓練啦,
我記得細個時差D俾條魚骨害死......

我個仔今年兩歲,所以想請教各位師兄師姐:
你地係幾時開始訓練個細路食魚ga?
初為人父,驚驚啊!

3歲先開始食少骨既魚,
食魚都係因為吸收DHA姐,
平時奶粉本身都有DHA

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2021-1-2 11:53 PM 發表

3歲先開始食少骨既魚,
平時奶粉本身都有DHA
我小朋友飲開a+,見成份都有dha,所以都放心,到3歲左右先比魚小朋友食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 watchmanhk 於 2021-1-2 10:17 PM 發表

中國人同西方人比,

初為人父,驚驚啊!
食魚真係小心D好, 有魚骨真係可大可小
可以考慮大個D先試, 又或者整乾淨D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2021-1-2 11:53 PM 發表

3歲先開始食少骨既魚,
平時奶粉本身都有DHA
係呀, 我仔飲緊A+ NEURO PRO 都有DHA, 而且仲有MFGM, 都係對腦仔發展好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 watchmanhk 於 2021-1-2 10:17 PM 發表

中國人同西方人比,

初為人父,驚驚啊!
我通常簡過先比細路食
有次收碗時見到一pat魚(吐出黎果d)  問呀囡做乜唔食 佢冇答我 之後我用手摸 完來有骨
果次之後就只會簡魚背果條肉比佢食了

回覆 引用 TOP

引用:

中國人同西方人比,

初為人父,驚驚啊!
Btw, 點解唔買魚塊黎食?冇骨既

引用:
原帖由 limax 於 2021-1-4 11:21 PM 發表

Btw, 點解唔買魚塊黎食?冇骨既
有d小朋友就係唔食魚,
所以只能係奶粉度吸收dha或者另外補充

回覆 引用 TOP

1歲已經開始食   仲好鍾意食

回覆 引用 TOP

話說小弟老豆老母未識叫,第一個識講既字就係魚,然後老豆叫老母俾有骨既魚我食,睇下識唔識lur骨,結果就係哽骨,然後一世怕食魚。
太細其實唔明你講乜,入口就呑,做前諗清楚。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

由食第一口開始,已經註成大錯

黃色不是你的專利

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]