• 瀏覽: 5,950
  • 回覆: 94
引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-1-3 11:47 AM 發表

o 偏激.... 我感覺係。

我個人覺得, 做人唔需要太偏激, 大家交流意見。世界那麼大,  有不同意見是正常的。
吓吓 攻擊他人, 又有什麼意思?
減肥, 和 hormonce 好大關係。情緒變化大。
hormones. 若你自問已很自律,又有做運動,但仍然瘦不了,很有可能是荷爾蒙失調。
減肥除了是卡路里吸收和消耗的加減遊戲, 還有操落磅大權的荷爾蒙。

肥矮女? 你 ...
同意,有些人(尤其肥胖)被荷爾蒙影響都唔少,喺荷爾蒙影響下,有時唔係意志可以解決
但係荷爾蒙方面既影響也有可能是自己的壞習慣造成
想改善可以從生活及飲食習慣著手
例如:減少加工、添加糖、精製等食品、多選含膳食纖維的原形食物、食足夠蛋白質、定期運動、充足睡眠等

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-1-6 05:40 PM 發表

20%嗰啲望落去個人都係浮浮地,唔結實

至於amway嗰個磅我覺得唔準

我走上去度,佢話我體脂4.x%

我就唔係好信
男20%可能係
女20%應該無咁誇張,雖然有可能唔係好結實,又未至於浮浮吧
不過,我個人經驗,同一個fat rate,以前唔多運動(一星期1.5-2小時慢跑),而家日日運動(一星期6-7小時),身形睇落都唔同
我有朋友,體脂率低過我(用唔同磅),佢望落肥我好多
其實脂肪磅嘅體脂率實有誤差,都係參考下,要加埋實際情況
如果輕多兩磅,塊面就會凹,好肉酸,所以keep 住可能仲好

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2021-1-5 09:42 PM 發表

體脂10%似有病多,有點質疑。我只係想體脂減到20%就夠了,昨天磅體重BMI 21.13,但脂肪磅壞左,冇得量體脂
男性比女性體脂可以低啲
男嘅必需體脂肪只是3-5%(但唔係健康指標),而女性必需體脂肪要10-13%
聽講女性15-20%以下(因人而異)有機會停經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-1-7 11:59 AM 發表

男20%可能係
女20%應該無咁誇張,雖然有可能唔係好結實,又未至於浮浮吧
不過,我個人經驗,同一個fat rate,以前唔多運動(一星期1.5-2小時慢跑),而家日日運動(一星期6-7小時),身形睇落都唔同
我有朋友,體脂率低過我(用唔同磅),佢望落肥我好多
其實脂肪磅嘅體脂率實有誤差,都係參考下,要加埋實際情況
如果輕多兩磅,塊面就會凹,好肉酸,所以keep ...
唔同磅會有唔同數字,所以不能比較

用同一個磅,每次喺相同狀況去量度,才可以比較

我嗰堆數字係用同一個磅、每朝早剛瞓醒、空腹狀態下量度

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-1-7 11:49 AM 發表

同意,有些人(尤其肥胖)被荷爾蒙影響都唔少,喺荷爾蒙影響下,有時唔係意志可以解決
但係荷爾蒙方面既影響也有可能是自己的壞習慣造成
想改善可以從生活及飲食習慣著手
例如:減少加工、添加糖、精製等食品、多選含膳食纖維的原形食物、食足夠蛋白質、定期運動、充足睡眠等
係會有先天基因影響

but,嗰啲想減肥嘅人,首先問問自己,盡咗力未?

戒口,戒得有幾嚴?定還是又係嗰啲「今日返工好大壓力啊夜晚嗰餐食豪啲」之類?

「屋企人買咗糖水啊唔通唔食咩…」之類?

做運動又做得有幾盡力?定係熱又嫌熱凍又嫌凍?

賴呢樣賴嗰樣又基因又荷爾蒙之前,首先問問自己,盡咗力未?

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-1-7 11:25 發表

我參加康體跳舞+ yoga 多年。
---  2019  還在跳午。每星期3-5次 + 步行3次
+ 腳痛。(巴士我無法上樓坐)
2020 停止一年, 每星期步行5次, 每次45-60分鈡。
+ 腳痛。前腳痛
2021 每星期步行5次。盡量行到6千至1萬步。 (愛旅行, 必需要有腳力)
中醫要我減少步行。可能又要調每星期步行3-4次
看足療+中醫。都係要多D休。
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQbblfnVsvxhQj94VYhunb_CD21POLNZVxxNw&usqp=CAU
什麼是跳午?

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-7 01:18 PM 發表

什麼是跳午?
跳舞

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

真嘅有效果咩

用代糖。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-1-8 11:44 AM 發表

用代糖。
https://g-search2.alicdn.com/img/bao/uploaded/i4/i1/2207467436341/O1CN017WKBQ41wiE2OY3R95_!!2207467436341.jpg_230x230.jpg_.webp
咪又係啲化學野

唔好一見到零卡零脂就以為好嘢

更何況殘體字大陸製品更加可疑,都唔知加咗啲咩落去,食死人

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-1-8 11:44 AM 發表

用代糖。
https://g-search2.alicdn.com/img/bao/uploaded/i4/i1/2207467436341/O1CN017WKBQ41wiE2OY3R95_!!2207467436341.jpg_230x230.jpg_.webp
我見行緊生酮的人用羅漢果糖,是天然代糖,有冇用過?

引用:
原帖由 幼稚的旅程 於 2021-1-8 10:10 AM 發表

真假的 有成功案例嗎zh。
看36樓,是成功例子

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 袋中肥肥蝦米 於 2021-1-8 09:31 AM 發表

真嘅有效果咩
唔同方法都要嘗試。

因每人體與都不會一樣的。
DNA 都不同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2021-1-8 04:20 PM 發表

我見行緊生酮的人用羅漢果糖,是天然代糖,有冇用過?
由植物體練…

1.   羅漢果。

2. 甜菊葉,
甜。當然和白沙糖甜度, 有差異。
我以前有泡來飲。

3. 木糖醇

今年開始用代糖。
食牛油果,  要加少少糖。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]