• 瀏覽: 3,359
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
有花生食丫。

事情係咁...

作為一個男人,我都忍夠個頭綠綠地。
人妻係做小生意,周不時都唔返屋企。返屋企都如同陌路人。家又唔顧,掛住搵錢錢錢。我唔等錢洗,只係想佢多d時間陪小朋友,但問題係竟然佢覺得無時間陪,丟俾外父母照顧無問題,傾極唔掂,實在忍無可忍。唯有提出此下下冊。
最緊要依家即刻染返黑。

咁問題黎啦,好多選擇題。
我唔貪佢d錢,只係想小朋友有健康既環境長大。
我係住公屋既,咁但係既,個戶主名係紅當當既妻子,我有2個仔女,全部未滿10歲。
我應該點處理關於撫養權同埋公屋分戶既問題。
老實講,一個人湊2個,真係連工都無得開。
人妻又有外父母肯幫手湊小朋友。
總覺得撫養權會輸係呢到。
然後,排公屋個陣,因為人妻有產後抑鬱,社署批左特快通道。之後上左公屋,但個戶主名係佢,總覺得主導權又流左去佢到。

依家我應該點做,點樣先有方法令到我唔失撫養權又唔會無左間公屋。

如果可以真係唔想分開2個小朋友。
求各位幫幫忙

輸左九成九

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-12-27 08:44 PM 發表

輸左九成九
我都知,人地有人幫,又有經濟能力...正因為係咁,佢睇我就好似睇垃圾咁。所以與其一直忍耐,不如忍痛放開先係對自己最好。但睇在小朋友既成長上,唔可以太放縱佢。

引用:
原帖由 SaKiRaiN 於 2020-12-27 08:48 PM 發表

我都知,人地有人幫,又有經濟能力...正因為係咁,佢睇我就好似睇垃圾咁。所以與其一直忍耐,不如忍痛放開先係對自己最好。但睇在小朋友既成長上,唔可以太放縱佢。
男人呢方便是最蝕低的

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-12-27 08:51 PM 發表

男人呢方便是最蝕低的
所以諗緊有咩方法,就算拎得返個單位,或者令佢無咁大口氣都好

引用:
原帖由 SaKiRaiN 於 2020-12-27 08:53 PM 發表

仔女判俾你就得……可惜多數判俾女方

No chance. Also I can understand yout wife look down at u cuz she earn the most income.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SaKiRaiN 於 2020-12-27 08:53 PM 發表

勸你為仔女好好想想。
男人,9一條7一條,你老婆性開放,你咪去叫雞調節下心情。
學你講,你老婆覺得你廢,都未同你離婚。
有D責任,有D形象,男人係要硬食。

回覆 引用 TOP

離婚後間公屋點分配,係判俾有子女撫養權嗰方,法官通常傾向將子女判俾女方。再加上你準前妻其他有利之處,你預你冇啦。
至於你,入息&資產唔過的話,咪自己要一間囉,等候期間住中轉屋。過咗入息,貴客自理咯。
「離婚後,沒有獲判子女管養權或戶籍內沒有認可住客,選擇與其共住的單身一方,須遷離公屋單位,然而他/她可申請下列的安排:
1 . 如無法另覓居所,又符合入住中轉房屋資格(包括入息、資產、無擁有住宅物業等條件),可申請新界區中轉房屋的一人單位 ; 及
2 . 透過一人申請登記申請公屋,並可獲縮減輪候時間,減幅相等於前租約的居住期。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SaKiRaiN 於 2020-12-27 08:48 PM 發表

係你唔加自己名去公屋,
冇得好講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SaKiRaiN 於 2020-12-27 08:24 PM 發表

有花生食丫。

事情係咁...

人妻係做小生意,周不時都唔返屋企。返屋企都如同陌路人。家又唔顧,掛住搵錢錢錢。我唔等錢洗,只係想佢多d時間陪小朋友,但問題係竟然佢覺得無時間陪,丟俾外父母照顧無問題,傾極唔掂,實在忍無可忍。唯有提出此下下冊。
最緊要依家即刻染返黑。

我係住公屋既,咁但係既 ...
無論點做,細路子都好無辜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SaKiRaiN 於 2020-12-27 08:24 PM 發表

有花生食丫。

事情係咁...

最緊要依家即刻染返黑。

你做邊行,當初又會結婚既

回覆 引用 TOP

打官司嘅話輸嘅面比較大

回覆 引用 TOP

引用:

有花生食丫。

事情係咁...

最緊要依家即刻染返黑。

找社工同區議員啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-12-27 08:59 PM 發表

仔女判俾你就得……可惜多數判俾女方
離婚應該會拆戶  
只係分一人單位咁解

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]