• 瀏覽: 7,492
  • 回覆: 54
由細到大我同呀媽啲價值觀好唔同
佢好自我中心 講野又mean
搞到全家經常比佢踩到地底泥
直到我結婚搬走 我地既關係先叫做好返d
至少每次見面都係食飯 唔會見好耐
起碼無乜mean野聽

最近我有左bb 因為我同老公兩個人住
我知道自己有左之後 加上疫情
所以無再返工(本身份工要對住好多街外人)
而我老公份工又要輪shift
好多時都係自己一個人食 好難煮到飯
我老公就建議我間唔中返下娘家住幾日
起碼有人照顧 又有湯水飲下

而家久唔久都會返娘下家住
我以為我媽知我大左肚 性格會有些少改變
點知都係無 成日叫我生完好返工
但又唔係話會幫我湊 叫我請工人咪得
不過我同我老公都對工人無乜好感
我奶奶以前個工人又係態度差博炒
炒完又要賠錢 又要比過筆中介費兼等左好耐
先再請到而家個工人去照顧婆婆
同埋我老公有朋友個工人借完錢就著左草

早排新聞講孕婦係疫情下既情況
然後我媽又係到諷刺我疫情下大肚
我本身有多囊症 都知自己好難懷孕
婚後我有keep住用排卵試紙
不過都係無用 直到決定唔再用之後
就係個刻小天使突然間降臨
所以我都好小心 盡量少d出街
佢又串我成日留係屋企
好心返下工 或者出街行下
又話當年佢都無辭工 幾乎日日都出街咁濟
(其實我唔出街係為左減低中招風險)
搞到我有時忍唔住匿埋喊
本身我係娘家到住一個禮拜
但呢幾日比呀媽串完就搵老公呻
佢叫我提早走 無謂再聽埋d刻薄說話

因為我同老公係租屋住
為左bb想搬間大d
但d親戚又話大肚唔好搬屋
所以我老公叫我臨盆就返娘家到安胎兼坐月
搬屋既事佢會等bb出世後再處理
不過而家我已經開始頂我呀媽唔順
佢同以前一樣 只有佢講無人講
我好怕到時會患有產前/產後抑鬱

目前最大問題係bb出世後 除左我媽之外
唔知可以邊個幫手湊 我奶奶本身有返工
又唔想佢為左個孫而辭工
最煩係我到時會搬離佢住個區
變相佢幫我湊就要住係我屋企
好怕將來同奶奶會因為bb而有拗撬
當初唔同佢屋企人住就係希望減少磨擦
總好過關係變差後先搬走

點解我朋友d呀媽可以咁nice 關係又咁close
但我呀媽剛好相反 咁鬼乞人憎?唉....

引用:
原帖由 sslltt 於 2020-12-26 11:47 AM 發表

起碼無乜mean野聽

我老公就建 ...
似係你奄尖多d。你阿媽肯為你做咁多你都要感恩,而且佢係你唯一信得過嘅人,佢有能力又肯做你都求神拜佛,若你媽肯同你住
又肯幫湊B,你都要比返相當家用佢以使大家happy。

回覆 引用 TOP

long story 

回覆 引用 TOP

好難啦都唔知點處理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sslltt 於 2020-12-26 11:47 AM 發表

起碼無乜mean野聽

我老公就建 ...
點解一定要阿媽幫你湊?
你媽唔中意湊B就唔好塞比佢湊。

你媽講得啱呀,
你生完就返工,
先有錢請工人。

回覆 引用 TOP

引用:

起碼無乜mean野聽

我老公就建 ...
有B就靜心吓,生完才諗D煩嘢.

回覆 引用 TOP

引用:

起碼無乜mean野聽

我老公就建 ...
你既然接受不了你阿媽, 咁千祈唔好叫佢湊,而且佢有工做,你可以比幾錢佢湊?三萬得唔得?

自己湊啦, 請定個陪月 三個月 就可以了! 當然最好請工人, 當然不是最低工資,5千5~5千8 差不多。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-27 10:49 AM 發表

你既然接受不了你阿媽, 咁千祈唔好叫佢湊,而且佢有工做,你可以比幾錢佢湊?三萬得唔得?

自己湊啦, 請定個陪月 三個月 就可以了! 當然最好請工人, 當然不是最低工資,5千5~5千8 差不多。
前一排睇新聞有人請咗個有病嘅工人返嚟,嗰啲損失慘重,而且請工人好似要有間房俾佢?佢租屋住要預多一間房。

引用:
原帖由 ZQQ 於 2020-12-27 11:37 AM 發表

前一排睇新聞有人請咗個有病嘅工人返嚟,嗰啲損失慘重,而且請工人好似要有間房俾佢?佢租屋住要預多一間房。
反正租屋又不是買,搬間二千尺都冇問題!

你要阿媽揍bb,要預佢一定俾說話你聽,接受不到就請工人啦~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-27 12:17 PM 發表

反正租屋又不是買,搬間二千尺都冇問題!
租2000尺嘅樓好貴喎

引用:
原帖由 ZQQ 於 2020-12-27 03:29 PM 發表

租2000尺嘅樓好貴喎
我住新界,租金好平, 白石角向海 都不同7萬 包管理, 如果買,要4千幾萬。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-27 03:34 PM 發表

我住新界,租金好平, 白石角向海 都不同7萬 包管理, 如果買,要4千幾萬。
租7萬蚊?買就4000幾萬去邊度有咁多錢?

引用:
原帖由 ZQQ 於 2020-12-27 03:35 PM 發表

租7萬蚊?買就4000幾萬去邊度有咁多錢?
所以咪 租囉

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-27 03:37 PM 發表

所以咪 租囉
7萬蚊租都唔係人人畀得起啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]