• 瀏覽: 10,839
  • 回覆: 179
  • 追帖: 2
當年夢想是25 歲前把自己嫁出去。前夫是大學畢業,家中獨子,認識不久,她媽媽急急幫我地付首期買了間二手居屋,以我條件能找到他,我主動提出結婚,並選擇聖誕節註冊。
結婚第二﹑三年就因為我要返工無幫手煮飯﹑和生孩子後前奶奶和我媽媽的爭拗,搞到大家對對方存有好重的心病。
前夫跟我以前是同事,後來我總結到他性恪是很受『口碑』影響的,其他男同事覺得我好就追我,睇樓時見人話好就買個間,最可怕的是婆媳問題逐漸變成姑嫂杯葛。加上佢獨自到大陸工作﹑居住。10 年婚姻後我已經感覺『冷暴力』對待我了。我有一種莫名的感覺,是他和我行房時加添對女方姿勢的批評。直覺他召妓。我知道我的婚姻已經完,我有提出過離婚但佢唔肯。
此時我選擇移民。我以為走咗我會舒服點,但我仍在意他在大陸晚上總關手提電話。我忍著唔爭吵但我內心好辛苦,就咁又過了十年移民太空人生活。我腦海跟他已經沒有甜蜜回憶,只記得上第次我提出離婚時,他對我有少少不舍的溫柔,我不自覺『重施故技』提出離婚,佢答應並沒有餘地,最後是他單方面在澳洲提告離婚。
我算求仁得仁了,無論如何我是活該的吧。

熱賣及精選
引用:
原帖由 may2kwan 於 2020-12-24 09:49 AM 發表

當年夢想是25 歲前把自己嫁出去。前夫是大學畢業,家中獨子,認識不久,她媽媽急急幫我地付首期買了間二手居屋,以我條件能找到他,我主動提出結婚,並選擇聖誕節註冊。
結婚第二﹑三年就因為我要返工無幫手煮飯﹑和生孩子後前奶奶和我媽媽的爭拗,搞到大家對對方存有好重的心病。
前夫跟我以前是同事,後來我總結到他性恪是很受『口碑』影響的,其他男同事覺得我好就追我,睇樓時見人話好就買個間,最可怕的是婆媳問題逐 ...
早知今日,何必當初

冇基礎嘅感情系冇靈魂嘅,如果唔好維護基礎,感情都會碎!

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2020-12-24 10:28 AM 發表

早知今日,何必當初
結婚20 年從來一毫家用都無,反而前夫鬧我『唔使你出黎做雞養家咪算好囉。』究竟要幾憎恨個女人至講得出『做雞』兩個字?

前夫引述前奶奶話『你對x 家唯一貢獻是叫佢地兩老買骨灰龕。』我聽到心肺撕裂。指我只做了一件對的事,千百樣事都不對。

我就是用『離婚』兩個字去引證我想法,心想遲早佢會提出離婚的。

我覺得自己努力去做,生仔﹑工作﹑家務。但原來成績表係咁差。

引用:
原帖由 春天回收的樹枝 於 2020-12-24 11:20 AM 發表

冇基礎嘅感情系冇靈魂嘅,如果唔好維護基礎,感情都會碎!
我唔知要甚麼基礎。
男人鍾意廿幾歲女人,隨後一直貶值,直至兒子18 歲,我任務完成了,就要同我離婚。婆媳問題是伴菜。
我想法永遠停留咗過去,以為自己有息日的『        用途』。的確佢話我無『用途』了,不能再同睡一張床了。

婚後我一直努力工作,就是害怕有一天被拋棄,我就得獨立。到今天真的面對此情況,並不是如此瀟灑。
隨後開始離婚有關訴訟。很多女人精神壓力下抑鬱出cancer。
寶詠琴是,此影片女人亦是。
https://youtu.be/bW9mjB6VBuo

回覆 引用 TOP

朕批准了

回覆 引用 TOP

遇人不淑,算把啦!就當前生欠他好了。不要時刻記住和他的點滴,只會令你活得更不開心。

如何相信婚姻

引用:
原帖由 may2kwan 於 2020-12-24 11:29 AM 發表

結婚20 年從來一毫家用都無,反而前夫鬧我『唔使你出黎做雞養家咪算好囉。』究竟要幾憎恨個女人至講得出『做雞』兩個字?

前夫引述前奶奶話『你對x 家唯一貢獻是叫佢地兩老買骨灰龕。』我聽到心肺撕裂。指我只做了一件對的事,千百樣事都不對。

我就是用『離婚』兩個字去引證我想法,心想遲早佢會提出離婚的。

我覺得自己努力去做,生仔﹑工作﹑家務。但原來成績表係咁差。
佢係咪鬧緊交果陣咁講架?妳之前講左d咩攪到佢會咁樣話番妳?

樓主
睇開d la
十年風水輪流轉

引用:
原帖由 央走 於 2020-12-24 01:48 PM 發表

遇人不淑,算把啦!就當前生欠他好了。不要時刻記住和他的點滴,只會令你活得更不開心。
我都係借機呻吓,昨晚真係想打電話去防止自殺會。
依個世界有種男人會話『我爸爸與世無爭,你(則係我) 都可以咁對佢。』我問咩事?但前夫唔答,只話『你自己知阿。』
這些都是『冷暴力的說話』,咁講一係令佢自己好舒服,一係知道會令我好唔舒服。我唔知邊樣係。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡忠心的草稿 於 2020-12-24 04:04 PM 發表

如何相信婚姻
我曾經用三從四德,台灣用的有罪婚姻法(例如通姦) 和基督十戒量度自己,我不至離婚阿?但原來對方不理會這些的。還給我一句『你成世人得一個男人才咁緊張召妓事!』我有咩可以反應呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ericaau 於 2020-12-24 04:10 PM 發表

佢係咪鬧緊交果陣咁講架?妳之前講左d咩攪到佢會咁樣話番妳?
我可以縱容到佢20 年來一毫子家用都無。你話我係唔係成日追家用?我一問佢才會咁大反應。如果我聽慣就唔會咁失落。
我串連唔到個因果,的確不甘心,努力去忍,說服自己事必有因果。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]