• 瀏覽: 4,298
  • 回覆: 24
(單純出post呻下)

我本人30歲,我姑媽60歲,幾十年都無番過工,佢無仔女嫁。因為細個阿爸阿媽都要搵食,成日唔係香港,所以我基本上係佢湊大既。

我知道佢一手湊大我,好辛苦!因為湊我 所以番唔到工。所以我一直都好錫佢。我都預咗幫佢養老。

咁早兩年 佢身體開始唔好 成日要睇醫生,咁有時發脾氣我都明佢係唔舒服,所以我都無出聲,忍。

咁呢排佢皮膚出紅點,搽唔到藥膏(基本佢可以照顧到自己嘅,唔係廢人,仲可以自己出街,係隻手有啲無力,舉高唔到),咁因為有啲位佢搽唔到,佢會叫我都會幫佢搽。

話說尋日都仲好地地,臨訓前仲傾下計,但今朝我一訓醒(我訓到11:00)就黑我面又唔出聲....好似我突登遲起身 唔幫佢搽藥膏咁 跟住到而家都無同我講過野 我問佢野又唔答

明明我都無做錯野 前兩日我都話 如果佢要我幫手 可以叫醒我

其實都唔止呢一單半單 好多時佢都發脾氣 明明有時係佢錯 佢都會話我錯 會話我唔識自動自覺 又要我不停氹佢

其實我都30歲 我無可能下下好似細個咁 咩都就晒佢
聽晒佢 我都有自己生活 但我又唔可以唔理佢
但佢時不時發脾氣 我都好難受 但我知道我只能忍

Sorry for 1999

熱賣及精選
引用:
原帖由 超級自信的樓奴 於 2020-12-7 12:52 PM 發表

(單純出post呻下)

我本人30歲,我姑媽60歲,幾十年都無番過工,佢無仔女嫁。因為細個阿爸阿媽都要搵食,成日唔係香港,所以我基本上係佢湊大既。

我知道佢一手湊大我,好辛苦!因為湊我 所以番唔到工。所以我一直都好錫佢。我都預咗幫佢養老。

咁早兩年 佢身體開始唔好 成日要睇醫生,咁有時發脾氣我都明佢係唔舒服,所以我都無出聲,忍。

咁呢排佢皮膚出紅點,搽唔到藥膏(基本佢可以照 ...
屋企人要互相包容,體諒一下,好快又一日

引用:
原帖由 超級自信的樓奴 於 2020-12-7 12:52 PM 發表

(單純出post呻下)

人老咗,就會變返小朋友。
加上佢有病。
所以,相處好,同住難。
你都係呻下啫。

引用:

(單純出post呻下)

你好好照顧佢啦,你都好叻㗎啦,上來呻下算囉。

引用:
原帖由 波濤橙色獅子 於 2020-12-7 03:15 PM 發表

屋企人要互相包容,體諒一下,好快又一日
係架,屋企人一人少句開心心好快過日。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-12-8 12:36 PM 發表

人老咗,就會變返小朋友。
加上佢有病。
所以,相處好,同住難。
你都係呻下啫。
係嘅,一家人大家互相體諒吓,樓主都幾乖㗎啦,一直照顧佢,希望佢只係上嚟呻下氣。

引用:
原帖由 best192 於 2020-12-8 10:28 PM 發表

係嘅,一家人大家互相體諒吓,樓主都幾乖㗎啦,一直照顧佢,希望佢只係上嚟呻下氣。
有時見到類近情況,我最擔心反而係照顧者的精神壓力。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-12-8 10:47 PM 發表

有時見到類近情況,我最擔心反而係照顧者的精神壓力。
係呀照顧嗰個都辛苦,驚太大壓力形成情緒有問題。

引用:

(單純出post呻下)

是這樣的人老啦脾氣會變壞。只能多多理解,包容,長輩要說就讓他說吧。妳自己要想開就行

引用:

(單純出post呻下)

越老越似小朋友,
係咁嘅啦!
氹下佢,等佢知道你心目中有佢。

呻下算~多包容。

睇得到你好就佢,她知你鍚佢,所以比面口你睇,盡量做好自己就可以,不要比自己壓力

學會原諒

樓主真係好孝順喎,肯照顧屋企人嘅人,而家已經好小有㗎喇!
不過我覺得凡事唔係用一個忍字就代表你包容一切,你經常包容佢忍佢,咁佢就會忽略你嘅感受!咁樣只會令你有好大嘅精神壓力!
你應該坐低同佢慢慢傾,表示你嘅感受,直接啲講唔使兜圈!

嗯,佢係一個人生經驗豐富的大細路,要當小朋友咁應對,但又唔可以完全當佢係一個細路仔,因為佢已有人生經驗,通過相處留意,自己再微調應對相處,最緊要是比佢知你係有心想同佢好好相處,人心肉造,佢一定能夠明白你的心意的,加油~

引用:

(單純出post呻下)

長期病患會至起情緒病,你姑媽隻手有啲無力,舉高唔到,會否肩周炎或旋轉袖肌破裂或寒背引至,如果是上youtube睇片,做下伸展運動,做1個月就好好多,唔知咩病,睇下醫生,做1個物理治療,日日係屋企做,1個月就好8-9成,6x歲好易有病。
再後先醫皮膚病。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]