• 瀏覽: 37,452
  • 回覆: 236
  • 追帖: 7
本身係公屋租戶,我本人喺阿爸買之前已經除咗名, 父親透過 租置計劃已購買,
阿爸一個人做業主今年63歲,因為我除咗名 ,家庭成員 認可住客 係我媽和細佬,
因為我同細佬 關係反目, 我阿爸話間屋我細佬話事 供樓費佢負責,
當然管理費差餉業主名都係我爸爸, 因為我細佬控制咗全家,阿爸只係代主傀儡,
細佬非常討厭我, 想和解但係不能和解都幾年啦(近乎生死不相往還的地步),
我老豆為咗保障我立咗一張平安紙寫明 間屋者姊弟聯名 業權,佔有和分錢都係兩姊弟,
我和細佬 同時 都係遺囑繼承人和執行人,
佢話 間屋 冇名我係外人, 我想出供樓費一人一半但係佢唔肯
1.請問我可以點做點解決?

事實上弟弟每月都係現金支付供樓費...每月畀錢阿爸,佢係冇銀行過數

我老豆怕佢我都唔知點算, 間屋嘅首期18萬係我媽媽出嘅,
2.如果我用現金畀一半首期九萬蚊畀媽媽現金簽收唔用銀行過數 (因為費事誤會係收入..阿媽攞殘津 ),
父母都係退休人士,,以及畀番過去嗰幾年我應該出嘅供樓費的一半畀我爸爸唔用銀行過數,現金簽收可以嗎?
如上法庭認可證據嗎?

雖然我細佬話 賣屋會分一半錢畀我, 一直都冇溝通聯繫 見到唔想見,但係如果佢唔分錢到時點算?
呢個問題諗咗幾年我都冇答案所以都係要問各位大大請教,
3.如果我用平安紙 證明間屋我唔係外人 阿爸死咗間屋 有寫平安紙我係半個業主可以喺度住可以嗎?

4.我怕阿爸死咗 佢 獨霸佔 佢自己做業主 ,佢隨時趕我走唔分錢咁點算?
5. 因為我同佢係遺囑執行人 和繼承人,如果佢 唔肯做執行人咁點算呀?
佢已經封鎖咗我whatsapp電話都唔聽咁點算呀 ,
日後將來都唔知點聯絡溝通 (弟弟每月都係現金支付供樓費..每月畀錢阿爸,佢係冇銀行過數)

,6. 我真係好怕我細佬一個人獨霸到成間屋到時趕我走, 到時唔肯返錢畀我又或者等通知分少少咁點算呀?
有咩方法可以製止 佢咁做呢? 其實我老豆年紀大我都有擔心,

7.因間屋阿爸一個人做業主如果因為佢年老而走去轉名或者加名細佬做業主..那麼張平安紙咪作廢點算呀?

8.其實我應唔應該私底下 畀錢我老豆過往供樓費 補畀返呢?
9.應該畀埋一半首期九萬蚊呢?
10.我怕我畀咗 就算我老豆喺簽名我阿媽簽名做確認,細佬唔認數咁點算呀?

因為我學歷低都冇乜將來食粥食飯靠呢張平安紙 可能到時有冇錢搵律師,
11.我怕畀首期阿媽同埋畀番供樓費日後我細佬唔認數 唔接受 到頭來白畀錢一無所有 咁點算呀?
12.其實我應唔應該畀 供樓費 我驚我畀咗會後悔因為畀咗真係返唔到轉頭, 但唔付出畀錢,
應該 佢賣咗都唔會分錢畀我, 因為我冇付出 同時佢都控制唔畀我付出 因為佢話我冇資格出,
14.可唔可以唔需要驚我細佬同意私底下畀曬錢我父母, 但係日後就會有問題囉有拗撬囉 點樣先可以保障自己的?
我嘅目的只係想業主 有我份 賣樓會有一半錢分的,
15.如果我揀畀錢 我又驚 到頭嚟 我老豆轉名或者加名比細佬 我一無所有咁點算?

16.我應唔應該畀供樓費呢 ?我真係好驚一無所有呀??可以點做呀 ?

我哋好多年冇見,佢一個禮拜返嚟一次食飯,要求我離開 迴避
咁佢走咗我先至再返嚟( 呢個亦都係我返入屋住嘅條件)
希望各位有心人善心人幫下我解決 困難, 因為困咗喺我心裏面都好多年 謝謝...你們

向律師資詢

引用:
原帖由 minimary 於 2020-12-6 09:44 PM 發表

本身係公屋租戶,我本人喺阿爸買之前已經除咗名, 父親透過 租置計劃已購買,
阿爸一個人做業主今年63歲,因為我除咗名 ,家庭成員 認可住客 係我媽和細佬,
因為我同細佬 關係反目, 我阿爸話間屋我細佬話事 供樓費佢負責,
當然管理費差餉業主名都係我爸爸, 因為我細佬控制咗全家,阿爸只係代主傀儡,
細佬非常討厭我, 想和解但係不能和解都幾年啦(近乎生死不相往還的地步),
我老豆為咗 ...
你細佬唔係間公屋住? 佢住外面?有冇樓? 你e家同 父母一齊住公屋?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 minimary 於 2020-12-6 09:44 PM 發表

我老豆為咗 ...
你自己除咗名變咗複雜啦,你盡快問吓律師啦。

引用:

我老豆為咗 ...
咁多問題,
最好問律師,
去民政處轉介,
有免費律師比你問。

回覆 引用 TOP

引用:

我老豆為咗 ...
什麼一無所有?
本身就冇

可以去社署家庭綜合服務中心問吓喎   
有部份社工好人會同你分析下   拎個意見

食嘢貴又好平又好
最緊要好食!!

Cut The Shxt  
買嘢洗錢  最緊要解決到問題~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哪singh 於 2020-12-7 11:59 AM 發表

什麼一無所有?
本身就冇
三幾年前18萬同現在的購買力都吾同,又吾講間屋點解除名?供樓最辛苦是頭果幾年,阿爸是間屋唯一業主都指名細路是話事人,之後嘜嘢平安紙,比番之前供樓D錢,就算白紙黑字,你細路簽晒名,個官係唔會理!

回覆 引用 TOP

樓主無畀過首期.............咁首期, 樓主父母有無畀過, 定係細佬畀哂.........?

樓主一路都無供過樓.................細佬供哂................

樓主好似只係負責住.................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............

回覆 引用 TOP

就從文字理解,樓主一毫子都無俾過首期,亦從未供過樓,業主係樓主老豆單名,本身亦一毫子未出過。
咁情況,就相信樓主老豆連寫張平安紙都無用!原因係層樓都唔係樓主老豆既,佢點有權分?
樓主亦無係合理時間內俾返首期同供樓錢,唔可能話你之後想俾就俾!
估計現在只可能從樓主母親俾咗個十八萬入手,呢部份樓主阿媽話事,但樓主阿媽似乎都係同樓主弟弟同住,同埋由樓主弟弟養。
簡單咁睇,層樓從來都同樓主沾不上任何關係,所以唔會一無所有,係從來都未有過!

問律師啦,但感覺樓主勝面真係好細,因為層樓的首期和供樓都好像從來與你無關,仲有供樓仲係你細佬個人負責,你爸媽尚在你應該仲可以住係度,但兩老百年歸老後你肯定要搬走。現在張平安紙未必有用,因你爸可以重新立過張,你細佬只要證實你爸最後個張平安紙的合法性,一樣可以踢你出局,而且個官也會考慮你細佬才是層樓的實際持有人。當然,如果你細佬曾答應以後賣樓會分錢俾你,這是口頭諾言,你有證據的話一樣有法律效力。不過,我係你,都係未雨籌謀,學下投資,儲多個錢以備將來。老實講,我覺得將來上庭官很大機會都係會判你細佬勝,你惟有寄望他會分番少少俾你。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-12-7 03:40 PM 發表

就從文字理解,樓主一毫子都無俾過首期,亦從未供過樓,業主係樓主老豆單名,本身亦一毫子未出過。
咁情況,就相信樓主老豆連寫張平安紙都無用!原因係層樓都唔係樓主老豆既,佢點有權分?
樓主亦無係合理時間內俾返首期同供樓錢,唔可能話你之後想俾就俾!
估計現在只可能從樓主母親俾咗個十八萬入手,呢部份樓主阿媽話事,但樓主阿媽似乎都係同樓主弟弟同住,同埋由樓主弟弟養。
簡單咁睇,層樓從來都同樓主沾不上任 ...
樓主,家家有本難唸的經,你可以嘗試去爭取,但相信你預咗對你係最壞情況比較好。

回覆 引用 TOP

錢,真係一面照妖鏡... 幾咁醜惡、肉酸嘅嘢都會浮哂上面。

無言。

引用:

我老豆為咗 ...
不如你再問清楚你父母,究竟間屋係 你兩姊弟兩份分,還是比哂你細佬先! 如果唔分比你,你咪自己搵後路囉,有手有腳會冇地方住咩⋯

回覆 引用 TOP

你又無出錢,但你又想分身家。難怪你細佬同你反面。。間屋系居屋?又唔系幾千萬,使咁煩?自己努力點啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]