• 瀏覽: 3,101
  • 回覆: 20
剛剛過咗3個月, 我本身有食物敏感同皮膚敏感, 老公就鼻敏感, 好擔心BB出咗世都會有敏感體質
依家我已經戒口戒得好清, 仲有咩做咗可以減低BB會有敏感呢個可能性?

熱賣及精選
遺傳真係無得控制嫁喎

飲食健康同埋作息健康!
bb出左世之後最好餵人奶, 而且盡量餵多過2歲, 咁可以令bb多d抗體

我有鼻敏感,我個b都有,應該有關

引用:
原帖由 raiyu 於 2020-12-6 09:51 PM 發表

飲食健康同埋作息健康!
bb出左世之後最好餵人奶, 而且盡量餵多過2歲, 咁可以令bb多d抗體
我幾個朋友餵足3年,個b一樣敏感

一个说不清楚话的大舌头神童

引用:
原帖由 raiyu 於 2020-12-6 09:51 PM 發表

飲食健康同埋作息健康!
我依家都有keep住早睡早起
不過因為我長期食敏感藥, 醫生叫我唔好餵母乳, 唉

依家可以睇下中醫睇下有無得調理下囉

引用:
原帖由 Musseiu 於 2020-12-7 03:26 PM 發表

我依家都有keep住早睡早起
不過因為我長期食敏感藥, 醫生叫我唔好餵母乳, 唉
咁要搵隻低敏配方奶粉俾bb! 我家姐個仔食緊雅培親護,可以研究下

引用:
原帖由 pockeyPPP 於 2020-12-7 11:43 PM 發表

咁要搵隻低敏配方奶粉俾bb! 我家姐個仔食緊雅培親護,可以研究下
低敏配方? 同普通個種有咩分別?

引用:
原帖由 Musseiu 於 2020-12-6 12:16 PM 發表

剛剛過咗3個月, 我本身有食物敏感同皮膚敏感, 老公就鼻敏感, 好擔心BB出咗世都會有敏感體質
依家我已經戒口戒得好清, 仲有咩做咗可以減低BB會有敏感呢個可能性?
BB扺抗力源自兩樣野
1. 母乳,直接從母體取得扺體,母體扺抗力高,BB扺抗力都較高。
2. 環境,唔係乾淨嘅環境,而係充滿細菌嘅環境,多俾BB周圍摸周圍去,自小接觸多樣細菌可以有效刺激免疫系統學習對抗病毒。哩一點必定有人話我痴線,但係有多個長達二十年嘅研究證實,小朋友自小生活於低細量環境會大幅提高岀現各類敏感症機會,嚴重者岀現奶類敏感,陽光敏感,甚至免疫系統攻擊自身細胞,死亡風險相當高,多數活不過二十,生不如死。

引用:
原帖由 Musseiu 於 2020-12-8 05:32 PM 發表

低敏配方? 同普通個種有咩分別?
佢將蛋白質打到最細最容易吸收,最唔會起敏感! 我家姐之前係咁講,再詳細就唔記得喇

又唔駛咁擔心住既...餵人奶囉,冇咁易敏感,
or揀隻溫和d既奶粉

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-12-9 01:53 PM 發表

又唔駛咁擔心住既...餵人奶囉,冇咁易敏感,
or揀隻溫和d既奶粉
揀隻成份同配方既奶粉囉,
如果嚴重就要睇醫生加考慮低敏奶粉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]