• 瀏覽: 7,758
  • 回覆: 49
  • 追帖: 2
紀律部隊12年年資 ,3個人申請公屋   請問要排幾耐呀?

排公屋咁唔識喎~

回覆 引用 TOP

而家住緊宿舍?

引用:
原帖由 RicksLo 於 2020-12-6 12:23 AM 發表

而家住緊宿舍?
妳點知既?

引用:
原帖由 南區真旅程 於 2020-12-6 12:24 AM 發表

妳點知既?
師兄, 十二年年資, 仲有排為社會服務喇,
享受嚇紀律部隊福利先啦

回覆 引用 TOP

宿舍換公屋,好似有優先

引用:
原帖由 sungodj 於 2020-12-6 12:31 AM 發表

宿舍換公屋,好似有優先
點優先法?

引用:
原帖由 南區真旅程 於 2020-12-6 01:09 AM 發表

點優先法?
去問下的前輩和文書

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南區真旅程 於 2020-12-5 11:15 PM 發表

紀律部隊12年年資 ,3個人申請公屋   請問要排幾耐呀?
公屋唔係排屋 每年一齊搶邊個年資高咪比邊個。 有年資高過你既去搶 你30年都冇用, 無人同你搶 你兩年都拎到

引用:
原帖由 努力不棄 於 2020-12-6 07:54 AM 發表

公屋唔係排屋 每年一齊搶邊個年資高咪比邊個。 有年資高過你既去搶 你30年都冇用, 無人同你搶 你兩年都拎到
明白,唔該晒!

回覆 引用 TOP

我記得臨近退休會有3次機會派公屋(特別隊),如果派3次你都唔要就冇啦

公務員冇得優先入住公屋的,但已經住緊紀律部隊部門宿舍薪級點在29點或以下,而且將在未來十年內會退休就可申請公屋以交回宿舍,一般要連續申請三年就可獲安排公屋,不需要資產審查但條件是你和家人從未擁有過私人樓宇。但如果自行搬離宿舍或根本沒有入住宿舍是不會獲得安排公屋。

引用:
原帖由 海島野生 於 2020-12-6 09:31 AM 發表

公務員冇得優先入住公屋的,但已經住緊紀律部隊部門宿舍薪級點在29點或以下,而且將在未來十年內會退休就可申請公屋以交回宿舍,一般要連續申請三年就可獲安排公屋,不需要資產審查但條件是你和家人從未擁有過私人樓宇。但如果自行搬離宿舍或根本沒有入住宿舍是不會獲得安排公屋。
從未擁有物業?你肯定?

我係股蟲   唔係古龍   小小老散   唔係老闆
引用:
原帖由 海島野生 於 2020-12-6 09:31 AM 發表

多謝,咁做作12年,薪級點係幾多? 距離退休就不止10年

回覆 引用 TOP

退休十年前就要申請,尤其紀律部隊,剩番幾年才取人地高年資過你或配給少凍過水,每一年都有新配額留意Meno,第一標準級別最快,其次記紀律部隊優先,取舊公屋最快,取了資格后可買居屋和綠置居成功機大,注意有入息限制,祥情問GR,我以前做文職12年年資已可取得小瀝源公局細單位最大那隻幾好,

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]