• 瀏覽: 1,841
  • 回覆: 15
睇到篇新聞,而家先知原來避孕藥後遺症已經少到冇乜,最緊要係唔會影響到生育能力....咁就放心好多,之前仲有好多朋友同我講叫我唔好食話好多副作用,真相原來真係要自己發掘

醫健:避孕方式謬誤多 男女齊防護最妥
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201106/00176_091.html

少女的祈禱
避孕藥食多對身體唔好

還以為陽痿了

回覆 引用 TOP

係啦,而家D避孕藥都低劑量,副作用又或者後遺症機會唔大,係D人成日始終覺得食藥三分毒,我覺得萬一出事仲毒,同埋M一遲嚟驚瀨野嗰種心理壓力仲影響

愛是一輩子的事

回覆 引用 TOP

我自己食左好多年,但我唔係避孕,我係用來調經,一直唔覺有咩問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔好意思喎 於 2020-12-3 09:00 PM 發表

睇到篇新聞,而家先知原來避孕藥後遺症已經少到冇乜,最緊要係唔會影響到生育能力....咁就放心好多,之前仲有好多朋友同我講叫我唔好食話好多副作用,真相原來真係要自己發掘

醫健:避孕方式謬誤多 男女齊防護最妥
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201106/00176_091.html
最好和固定嘅人嚟真嘅,不然唔只系避孕嘅事了……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 深海怪異富豪 於 2020-12-4 09:31 AM 發表

避孕藥食多對身體唔好
增加心血管疾病的機會

回覆 引用 TOP

避孕丸、事後丸等藥物都有副作用,所以不宜自己亂買來吃,即使要吃,之前應該要看醫生。

回覆 引用 TOP

贊成樓主share,好多人乜都唔知就話咗唔好先,我都有食避孕藥,亦都俾friend話過叫我唔好食,話會生唔到bb,我唔認同,因為我做過research,睇過好多人分享,問過醫生,知道避孕藥唔係大家諗得咁worse,係真係最有效既避孕方法

引用:
原帖由 Aprilleelee 於 2020-12-7 09:14 PM 發表

贊成樓主share,好多人乜都唔知就話咗唔好先,我都有食避孕藥,亦都俾friend話過叫我唔好食,話會生唔到bb,我唔認同,因為我做過research,睇過好多人分享,問過醫生,知道避孕藥唔係大家諗得咁worse,係真係最有效既避孕方法
同你一樣,因為我都有食,我只係想安心啲,至於係咪最有效,我就唔係好知...

少女的祈禱
避孕方式謬誤多 男女齊防護最妥

回覆 引用 TOP

點解要女人服用避孕葯?男人唔可以采攞措施咩?

哆啦A夢少女
引用:
原帖由 唔好意思喎 於 2020-12-7 09:34 PM 發表

同你一樣,因為我都有食,我只係想安心啲,至於係咪最有效,我就唔係好知...
係真架,比避孕套成功率更高,避孕藥可以去到超過99%,重點係女性自己可以控制到,當然套同藥一齊用就最穩陣,俾篇文章你參考下,女性主導避孕成效更高

https://www.am730.com.hk/news/健康/女性主導避孕成效更高-242063

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sweetie小甜甜 於 2020-12-8 10:31 AM 發表

點解要女人服用避孕葯?男人唔可以采攞措施咩?
其實個point係最穩陣係兩者一齊做,咁先最安全

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]