• 瀏覽: 251
[隱藏]
讀到書同入到大學就等於成功?真係贏在起跑線?

其實有幾多人知道,Microsoft (微軟) Bill Gates (蓋茨); Apple (蘋果電腦)) Steve Jobs (喬布斯) ; Facebook (臉書)Mark Zuckerberg (朱克伯格)全部都冇大學學位!

(備註:佢哋全部都入到大學同堅叻不過棄學因為覺得大學知識對佢哋冇用)

對於好多今時今日嘅父母,讀邊間幼稚園,考邊間小學同中學都係為左鋪路入大學,大學學位係子女嘅其中一個人生目標。其實讀到個學位就曉飛?

有D人話讀書係為咗知識吾係為咗搵食!我某程度上都同意呢個講法,不過現實歸現實,對於大部份人好多時候讀書都係為咗搵食(一份工),除非有個富貴家庭。當然都有少部份年輕人成功創業或有一技之長可以搵到食但係大部份都係要打工。

重點係我覺得係現今嘅學校不論幼稚園,小學,中學同大學和所有課程好似同現今社會越來越脫節。

我個人愚見;每一代人都不斷進步,現世代D小朋友以同十,二十年前D小朋友大有不同但係現今教育制度基本上百幾年來冇太大變化。我覺得好太程度上已經過時,迎合唔到現世代D小朋友嘅需要。最終老師教得辛苦學生又有壓力。大部份時間讀書係為咗考試,讀咗書都未必有出路。

不過我深信,讀書係一件好事同埋活到老學到老! 全世界嘅教育界真係要好好研究合時嘅形識同知識先可以幫到當今啲先生同學生!



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]