• 瀏覽: 2,993
  • 回覆: 26
本主題由 brianso198 於 2020-12-6 09:52 AM 移動
本人29歲,啊媽60歲,我媽咪系個好爆既人。前幾日佢跌親,搞到背骨有兩條裂紋,搞唔可能好下半身行唔到。咁我可以work from home, 今日我有會開,我就一路開會一路煮lunch. 已經諗好點整,同埋聽住個會。但系啊媽繫到要入黎,我叫佢唔好搞啦,你去休息下。之後佢又話哩樣嗰樣(話要點煮) ,咁我又聽緊開會野,語氣可能重左。佢就發脾氣,話我扮孝順,哩啲日子都扮晒慰屈。搞到我好火,講真,我真心真意想佢休息,我搞晒啲野,唔想佢郁,佢又話我扮。我即刻火黎,就同佢頂嘴。

講真,我啊媽成日都系咁,真系好難頂。佢又單身左20年,無人睇住。

其實我都系火黎講下,想申下

熱賣及精選
佢跌親要你照顧,佢可能都好無助,覺得要你照顧返佢轉頭、覺得自己老啦無用之類。
你都好孝順煮埋飯,呢啲小事,道個歉就算啦

引用:
原帖由 絕望天使 於 2020-12-1 10:17 AM 發表

本人29歲,啊媽60歲,我媽咪系個好爆既人。前幾日佢跌親,搞到背骨有兩條裂紋,搞唔可能好下半身行唔到。咁我可以work from home, 今日我有會開,我就一路開會一路煮lunch. 已經諗好點整,同埋聽住個會。但系啊媽繫到要入黎,我叫佢唔好搞啦,你去休息下。之後佢又話哩樣嗰樣(話要點煮) ,咁我又聽緊開會野,語氣可能重左。佢就發脾氣,話我扮孝順,哩啲日子都扮晒慰屈。搞到我好火,講真,我真心真 ...
你多啲關心下你阿媽啦,佢生活都唔係咁容易捱過嚟,40歲就已經單身很寂寞的。

引用:
原帖由 犯法呀 於 2020-12-2 05:30 PM 發表

佢跌親要你照顧,佢可能都好無助,覺得要你照顧返佢轉頭、覺得自己老啦無用之類。
你都好孝順煮埋飯,呢啲小事,道個歉就算啦
啱聽,依家阿媽有事要照顧佢,盡量免嘈吵等佢盡快康復。

父母對孩子都系最關心嘅,冇惡意,要理解佢哋嘅苦心。

母親要多孝順多點順她意,老實説長輩還有幾個二十年!

媽媽的愛是最偉大的愛

老人家講嘅對嘅就聽,唔啱嘅就匿,冇必要同佢較真

當親歷其境嘅日子!就唔同㗎啦。

天下有兩難:登天難,求人更難。

天下有兩苦:黃連苦,貧困更苦。

人間有兩險:山高險,人心更險。

人間有兩薄:春冰薄,人情更薄。

知其難,守其苦,測其險,忍其薄。
引用:
原帖由 絕望天使 於 2020-12-1 10:17 AM 發表

本人29歲,啊媽60歲,我媽咪系個好爆既人。前幾日佢跌親,搞到背骨有兩條裂紋,搞唔可能好下半身行唔到。咁我可以work from home, 今日我有會開,我就一路開會一路煮lunch. 已經諗好點整,同埋聽住個會。但系啊媽繫到要入黎,我叫佢唔好搞啦,你去休息下。之後佢又話哩樣嗰樣(話要點煮) ,咁我又聽緊開會野,語氣可能重左。佢就發脾氣,話我扮孝順,哩啲日子都扮晒慰屈。搞到我好火,講真,我真心真 ...
你要加油呀!照顧母親係做兒女嘅責任

不要太放在心裏,阿媽肯定是不想看妳太忙。

加油~

引用:

佢知唔知你返緊工開緊會?
事前要同佢講好,
唔係的話佢當你寧煲劇都唔睬佢,
而引起一連串問題。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]