• 瀏覽: 2,709
  • 回覆: 31
小時候家境貧窮,親戚都冷嘲熱諷。其中一個堂舅母扇動家族中同輩的小朋友排斥我,我0既父母更加唔洗講受盡白眼。佢哋一家人移民咗去英國,廿幾年嚟都無乜聯絡,只係拜山時先會見。尋晚堂舅母突然搵我阿媽,叫佢幫手寄物資去英國,我阿媽就叫我幫手,我當然表逹咗唔想幫,因為佢哋好現實,叫人做嘢先同人哋聯絡。我阿媽話我太小器兼記仇,我直認我無咁高尚情操,以德報怨。

唔想幫就唔好勉強自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2020-11-30 10:09 AM 發表

小時候家境貧窮,親戚都冷嘲熱諷。其中一個堂舅母扇動家族中同輩的小朋友排斥我,我0既父母更加唔洗講受盡白眼。佢哋一家人移民咗去英國,廿幾年嚟都無乜聯絡,只係拜山時先會見。尋晚堂舅母突然搵我阿媽,叫佢幫手寄物資去英國,我阿媽就叫我幫手,我當然表逹咗唔想幫,因為佢哋好現實,叫人做嘢先同人哋聯絡。我阿媽話我太小器兼記仇,我直認我無咁高尚情操,以德報怨。
一次半次要幫的,
成日要幫就考慮下先。

I'll mail one box mask only & say that even my family is still poor now but still help you.

回覆 引用 TOP

冷嘲熱諷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2020-11-30 11:05 AM 發表

一次半次要幫的,
成日要幫就考慮下先。
寄開一次有條路,仲要叫我阿媽出住錢買嘢同埋運費,lee d人好厚面皮。

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2020-11-30 01:00 PM 發表

寄開一次有條路,仲要叫我阿媽出住錢買嘢同埋運費,lee d人好厚面皮。
so strange. why u dont ask them to bank in first? so easy no money no talk. no big deal. why you have so much concern. you think too much la. think simple react simple then no hard feeling

以彼之道還施彼身

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2020-11-30 01:00 PM 發表

要出埋錢就唔好幫啦⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2020-11-30 10:09 AM 發表

我也不喜歡這樣的人,妳阿媽都叫妳幫忙了,就當看在妳阿媽的面估計妳阿媽都答應妳親戚會幫忙,就幫這壹次吧。跟阿媽明說以後不要幫。

引用:
原帖由 江湖師兄 於 2020-11-30 03:49 PM 發表

以彼之道還施彼身
咁我又唔會玩杯葛,只係唔想幫!

朋友有得揀,親戚都有得揀。太過勢利的,不認識也罷。

吾好迫自己做D吾開心的事。

反正這些人無本心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天肥沃的雞翼 於 2020-11-30 05:52 PM 發表

我也不喜歡這樣的人,妳阿媽都叫妳幫忙了,就當看在妳阿媽的面估計妳阿媽都答應妳親戚會幫忙,就幫這壹次吧。跟阿媽明說以後不要幫。
阿媽好心軟,人哋講多幾句懶好嘅說話應承幫人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chatjai 於 2020-11-30 07:05 PM 發表

朋友有得揀,親戚都有得揀。太過勢利的,不認識也罷。
我都有同我阿媽咁講,不過佢係一個重情的人,話始終係一場親戚唔好托手踭。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]