• 瀏覽: 3,099
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
有D人天生自私同仔女斤斤計詨 冇論佢細個父母如可大愛佢 佢大個都咁自私 有D人天生冇父母愛都好大個會識諗 天性會體諒仔女

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-30 08:17 AM 發表

有D人天生自私同仔女斤斤計詨 冇論佢細個父母如可大愛佢 佢大個都咁自私 有D人天生冇父母愛都好大個會識諗 天性會體諒仔女
認同
但點解唔嘗試改變

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-11-30 08:47 AM 發表

認同
但點解唔嘗試改變
話明天生自己都未必知點會變

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-30 08:54 AM 發表

話明天生自己都未必知點會變
話明天生?後天你唔改變你認為有問題的地方
我天生係咁,冇得改變即是藉口

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-11-30 09:01 AM 發表

話明天生?後天你唔改變你認為有問題的地方
我天生係咁,冇得改變即是藉口
人,性格係天生
但在成長過程中,不段學習,學會自律、學識包容、不損人利巳才不枉來世上一趟

譬如有D人天生噪底,動不動就同人開波,一個噪底的人去揸車,佢以為人閘佢,佢去閘番人,無數交通事故都是一些不懂控㓡自己壞情緒做成
又譬如一個肥人,佢成個家族都肥,我個種係咁,冇得改變,但起碼你都瘦過你老豆,這就是改變

性格除咗天生之外,後天影響都好重要,每個人都有唔同經歷,性格亦因而改變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-11-30 08:47 AM 發表

認同
但點解唔嘗試改變
經歷過有深刻教訓先會改變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-11-30 08:17 AM 發表

七分天註定,
三分靠打拼。

回覆 引用 TOP

引用:

呢個世界上咩人都有,應該係7分天生3分後天掛?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-11-30 09:15 AM 發表

人,性格係天生
但在成長過程中,不段學習,學會自律、學識包容、不損人利巳才不枉來世上一趟
係嘅,分析得有道理,我做人喜歡講道理。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-11-30 09:42 AM 發表

譬如有D人天生噪底,動不動就同人開波,一個噪底的人去揸車,佢以為人閘佢,佢去閘番人,無數交通事故都是一些不懂控㓡自己壞情緒做成
又譬如一個肥人,佢成個家族都肥,我個種係咁,冇得改變,但起碼你都瘦過你老豆,這就是改變
都好自我安慰,比老竇或者比阿爺瘦啲,就已經係瘦啲啦。

引用:
原帖由 902chok 於 2020-12-2 05:35 PM 發表

都好自我安慰,比老竇或者比阿爺瘦啲,就已經係瘦啲啦。
師兄,我真係唔明你想表達D乜,我D資質

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]