• 瀏覽: 3,047
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
如果夫妻之間性格極之不和,一唔啱佢聽就發脾性及鬧人。兩日一小嘈,三日一大嘈,鬧交時男人經常侮辱你,甚至乎鬧埋你父親(已故),及侮辱你父親,講一些非常非常難聽既說話,連我已故父親佢都唔尊重,搬出黎攻擊我,實在忍無可忍,無法再忍。

每次屋企小朋友都係睇在眼裡。以前諗過離婚,但顧及到小朋友仲細個,又怕影響佢地心身健康成長。但到今日,又再一次咁樣,嘈到隔離鄰舍都向管理處投訴,上門投訴,依家攪到整個屋苑個個都知道我地單位成日嘈交,甚至好大聲影響到人,但佢從唔考慮會唔會影響到人,鐘意幾大聲就幾大聲,我係呢度已經覺得醜到無地自容。
今晚畀管理處多次上門投訴,但佢仲係繼續大聲...好嘈咁不斷講同一句粗口.不斷咁重覆又重覆好似念經咁...鬧我以及侮辱我已故的父親。
這幾年我眞係忍得好幸苦,以前佢仲試過郁手,為咗小朋友,我一直忍受,原諒佢。
依家每次都可以因為小小事,或小朋友既事嘈到天翻地覆,佢可以不斷侮辱你,鬧你!
完全不懂得尊重你,佢身邊朋友都知佢性格問題。佢大我差唔多十年,但佢一啲都唔成熟,講嘢、行為都相當幼稚,不懂體諒人,極度大男人!呢幾年忍得好幸苦!

我真係好想離開呢個地方,可惜疫情當下,而且還有兩個小朋友,我眞係好徬徨,唔知可以點做,亦唔知向邊個傾訴。
呢幾年生活得非常非常唔快樂!我好想離婚,離開這樣的一個魔鬼,但我又怕失去兩個小朋友。我可以點做才能夠快樂咁同我既小朋友一齊快樂的生活?

我在單親家庭長大,家中都係有個衰老豆所以呀媽帶我離開佢,離開後仲開心。家庭環境比家庭成員更緊要,但都要睇你有冇能力去自力更生。

引用:
原帖由 fungpoyee 於 2020-11-30 01:27 AM 發表

我在單親家庭長大,家中都係有個衰老豆所以呀媽帶我離開佢,離開後仲開心。家庭環境比家庭成員更緊要,但都要睇你有冇能力去自力更生。
如佢肯畀我地走,我會走。可惜衹係驚佢唔肯。依家每日都係煎熬..

有無諗過向社工求助?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站奇師姐 於 2020-11-30 01:41 AM 發表

如佢肯畀我地走,我會走。可惜衹係驚佢唔肯。依家每日都係煎熬..
咁講真邊會肯,只係睇你用咩方法甩開佢

回覆 引用 TOP

每次屋企小朋友都係睇在眼裡。以前諗過離婚,但顧及到小朋友仲細個,又怕影響佢地心身健康成長。<===唔通日日係屋企嘈交就唔影響小朋友成長咩

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-11-30 10:14 AM 發表

每次屋企小朋友都係睇在眼裡。以前諗過離婚,但顧及到小朋友仲細個,又怕影響佢地心身健康成長。<===唔通日日係屋企嘈交就唔影響小朋友成長咩
所以我依家都唔同佢講任何嘢,如果離開,我亦唔想再留係呢個地方

引用:
原帖由 車站奇師姐 於 2020-11-30 01:17 PM 發表

所以我依家都唔同佢講任何嘢,如果離開,我亦唔想再留係呢個地方
不如你聯絡某些機構睇下點樣安排你地局住地方先
如果唔係,日日唔出聲唔代表無事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站奇師姐 於 2020-11-30 01:18 AM 發表

如果夫妻之間性格極之不和,一唔啱佢聽就發脾性及鬧人。兩日一小嘈,三日一大嘈,鬧交時男人經常侮辱你,甚至乎鬧埋你父親(已故),及侮辱你父親,講一些非常非常難聽既說話,連我已故父親佢都唔尊重,搬出黎攻擊我,實在忍無可忍,無法再忍。

每次屋企小朋友都係睇在眼裡。以前諗過離婚,但顧及到小朋友仲細個,又怕影響佢地心身健康成長。但到今日,又再一次咁樣,嘈到隔離鄰舍都向管理處投訴,上門投訴,依家攪到整個屋苑 ...
“…以前佢仲試過郁手…”

下次攞刀,
家暴、賭、毒,走為上計。

回覆 引用 TOP

一個人要搬走, 唔需要對方同意的.
今日就執埋D重要證件, 同小朋友搬走啦
仲要暫時唔通知任何親戚
唔好俾佢搵到妳.

先相互溝通,如果仲系唔得改變就離婚,因為咁下去只系折磨。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站奇師姐 於 2020-11-30 01:18 AM 發表

每次屋企小朋友都係睇在眼裡。以前諗過離婚,但顧及到小朋友仲細個,又怕影響佢地心身健康成長。但到今日,又再一次咁樣,嘈到隔離鄰舍都向管理處投訴,上門投訴,依家攪到整個屋苑 ...
咁你有冇閙返佢?

回覆 引用 TOP

你年紀幾大,小朋友如果仲細的話法庭會判兩個小朋友卑你 而你先生仲要每個月卑膳養費你

回覆 引用 TOP

唔好再委屈自已了,要個唔識得尊重你 疼錫你的男人唔值得再留低 早走早著

回覆 引用 TOP

唔洗再溝通,我建議妳有機會麻煩快啲靜雞雞走.. 我曾經的好朋友..品學兼優.. 突然一日新聞見到佢,佢妹妹,仲有佢媽媽.. (悲劇)
如果妳真係為咗小朋友,我麻煩妳無論以後生活幾艱難,都請帶佢地離開呢種人,辦法有好多,幾難都唔及自己同小朋友生命重要

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]