• 瀏覽: 1,275
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1

大家一齊分享下。
https://www.swd.gov.hk/tc/index/ ... alsecurity/#CSSAal1

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

醫療券
- 年滿 65 歲或以上長者- 每年金額$2,000
- 2018 年 6 月 8 日獲發一次性的額外$1,000 金額
- 累積金額上限為$5,000

普通長者生活津貼- 年滿 65 歲或以上
- 單身:資產限額$343,000 / 每月入息限額$7,970
- 夫婦:資產限額$520,000 / 每月入息限額$13,050
- 每月金額$2,6752019年2月1日起

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
唔該晒你的資訊,幾好呀每年有$2000醫療券又可以累積到$5000

過O左65歲申請公屋快好多, 同埋一定會有市區公屋!

一張長者咭在手, 全港打橫行
引用:
原帖由 mml1833 於 2020-11-29 07:53 PM 發表

過O左65歲申請公屋快好多, 同埋一定會有市區公屋!
冇樓65歲申請公屋快好多。

有樓申請不了公屋的。

引用:
原帖由 ginger.333 於 2020-11-29 09:42 PM 發表

冇樓65歲申請公屋快好多。

有樓申請不了公屋的。
轉名咪得O羅! 再唔係都可以一邊申請逆按揭一邊申請公屋!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11young 於 2020-11-29 02:26 AM 發表

唔該晒你的資訊,幾好呀每年有$2000醫療券又可以累積到$5000
未有新冠之前, 好多移O左民O既老人家專登由英國, 加拿大飛返香港做手術做Body check.

引用:
原帖由 mml1833 於 2020-12-4 10:05 PM 發表

未有新冠之前, 好多移O左民O既老人家專登飛返香港做手術做Body check.
原來咁情況唔該晒

引用:
原帖由 ginger.333 於 2020-11-28 12:46 PM 發表

醫療券https://hkjcabc-wp-0-env.yphwebj3ym.ap-southeast-1.elasticbeanstalk.com/wp-content/uploads/2019/03/HealthVoucher.jpg- 年滿 65 歲或以上長者- 每年金額$2,000
- 2018 年 6 月 8 日獲發一次性的額外$1,000 金額
- 累積金額上限為$5,000

...
內地同海外港人只要有香港身份證, 就可以領取長者生活津貼, 非常方便!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11young 於 2020-12-4 10:06 PM 發表

原來咁情況唔該晒
其實香港長者福利好過加拿大, 唔少香港人80年代移民去果邊之後都會返o黎香港拎長者福利.
有o的長者會係香港申請公屋, 上到樓之後就加港兩邊飛.理論上o甘做當然唔得, 不過房署通常對長者包容, 唔係太過份o既話都好少理.

引用:
原帖由 mml1833 於 2020-12-4 10:13 PM 發表

其實香港長者福利好過加拿大, 唔少香港人80年代移民去果邊之後都會返o黎香港拎長者福利.
有o的長者會係香港申請公屋, 上到樓之後就加港兩邊飛.
可以咁著數?

引用:
原帖由 11young 於 2020-12-4 10:14 PM 發表

可以咁著數?
佢o地用o既方法理論上係唔得o既, 唔方便係度講, 不過房署會隻眼開隻眼閉.

引用:
原帖由 mml1833 於 2020-12-4 10:15 PM 發表

佢o地用o既方法理論上係唔得o既, 唔方便係度講, 不過房署會隻眼開隻眼閉.
咁係咪浪費晒啲資源呢?

引用:
原帖由 11young 於 2020-12-4 10:16 PM 發表

咁係咪浪費晒啲資源呢?
政府咪當係敬老, 老人家邊敢得罪呀?

引用:
原帖由 mml1833 於 2020-12-4 10:18 PM 發表

政府咪當係敬老, 老人家邊敢得罪呀?
咁佢年輕時就係別的地方打工或者做生意做貢獻,到年老就返嚟攞資源好似咁嘅感覺?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]