• 瀏覽: 14,114
  • 回覆: 68
  • 追帖: 1
分享你哋遇到嘅暗瘡問題同有效護膚品
--
有一排我嘅皮膚唔知出咗乜嘢問題
癲長痘一次都長好幾顆
嗰排真係好唔鍾意出門
就算化妝都遮唔甩嗰啲暗瘡
抹杏仁酸、A酸隔天大脫皮
每日炤鏡子都好沮喪
所以開始尋找抗跟方法
到而家皮膚有唔太長痘
只有嚟M偶爾一兩顆痘
最近臉上有傷口都唔可以化妝
每日素顏竟然對自己嘅皮膚好滿意
以前係唔化妝就唔出門呢
想同大家分享一些心得
有任何長痘相關問題都歡迎回覆我都會依我知嘅答~~

(一)生活習慣
1.每日飲1500c.c.以上嘅水
聽起嚟好八股但係返學翻工成日唔會留意好耐冇飲水,
真的認真落實之後皮膚真的變嘅比較光,
暗沉問題減緩好多,對痘印代謝都有幫助
2.唔好用毛巾抹面
改用丟棄式的紙巾抹面,
我推薦廚房用餐巾紙厚度足夠不會邊擦邊掉紙屑。
這個方法對於長痘改善非常明顯,
因為毛巾容易滋生細菌,反覆使用容易引發更嚴重的暗瘡問題
3.每日洗頭
尤其長頭髮的人頭髮常常會接觸到臉,
睡覺也會碰到枕頭,容易將幼菌帶到臉上。
所以我而家每日洗頭,減少面可能會接觸到髒污嘅機會。
4.縮短帶妝時間或暫時唔好化妝
呢個做法嘅目的係畀皮膚休息、令暗瘡暗粒唔好畀悶住,
皮膚需要適時呼吸時間,毛孔比較唔易被塞住。
當暗瘡嚴重的時候我會停止化妝幾日,令暗瘡舒緩才會開始化妝

(二)護膚品推薦
1.潔面產品
早上洗面我都只用清水唔使洗面霜,洗完之後用餐巾紙按壓抹乾就可以了。
沖涼前會卸妝先,我最鍾意嘅卸妝產品係
BIFESTA速效卸妝潔膚水(亮白型)
佢嘅卸妝力好足夠,可以把彩妝卸除得好乾淨,
都唔會畀面有緊繃嘅感覺,我好鍾意。
另外,佢嘅卸妝巾都非常好用,我都用藍色包裝嘅~
洗面產品我冇固定愛用品牌,只要洗完唔會緊繃的我都會使用。

2.護膚品
自從我癲長痘之後就開始使用呢啲固定嘅護膚品,
呢啲係我上網爬文查評價、自己研究之後揀嘅,
用到而家超滿意,以後都會繼續用落去
RoundLab 1025獨島化妝水
呢個爽膚水我覺得非常適合長痘痘緊嘅皮膚,
因為佢嘅質地完全係水狀,一啲都唔會黏膩,一下子就被吸收完成了。
我都系將佢倒喺化妝棉上抹成張臉和脖子。
係一款非常清爽嘅爽膚水,唔會令我長更多暗瘡,我好鍾意
oaoa敏痘修護精華液
我的愛用精華液裡面也有推薦過這支精華,
用這支精華之前是用杏酸,
但是我發現擦完杏仁酸隔天都會脫皮很嚴重,擦在暗瘡上的時候也很刺激,
所以開始找不加酸類的暗瘡護理產品,結果好姊妹就推薦我這個。
呢個精華真係用過就回不去了,非常溫和完全唔會刺,
我會整面塗抹之後喺暗瘡部位着重抹多一些。
它讓我的皮膚變得很穩定又不太會生暗粒了,超級喜歡!!
oaoa超微滲透精萃乳霜
精華液實在太好用了,去買咗同一個品牌嘅面霜,結果真係好正!
我原本係唔太敢用面霜嘅,因為面霜通常都比較厚重會長更多痘,
但係它的面霜吸收好快又夠保濕,而且一啲都唔油都唔黏。
唔會有好重嘅香精味,係感覺好天然嘅淡淡味道。
每次只需要用少少就可以搓開抹全臉,一罐可以用好耐。
用一陣子它讓我的臉變透亮不會那麼蠟黃,摸起來很嫩,還好那時候有買!!

3.面膜
MEDIHEAL茶樹舒緩面膜
這款是急救面膜,長痘最怕皮膚過度營養,
所以面膜的選擇就不可以選滋潤款的,否則會越敷越多痘。
這款嘅保濕效果普通不過對於穩定膚況嘅效果好好
Aroh綠色積雪草舒緩面膜
這款敷上去會有涼感,超級舒服,熱天敷一片可以降溫好幾度。
我覺得這款面膜嘅舒緩效果好正,可能係因為搭配涼感降溫效果,
但敷起身真係好舒服又有保濕效果,味道都好療愈

以上係我由嚴重暗瘡問題到而家穩定嘅生活習慣同保養心得,
但如果真係太嚴重都係建議要去睇皮膚科比較好~

多謝分享
我下巴有好多小暗瘡😭😭
唔知有冇解決方法?

回覆 引用 TOP

我就簡單啲,只係戒咗升糖指數高的食物就唔再生暗瘡

呢排戴口罩搞到臉旁邊同埋下巴好多瘡

都唔知點先會謝

去美容院做療程都減唔到D瘡

引用:
原帖由 stonelady 於 2020-11-29 11:04 AM 發表

我就簡單啲,只係戒咗升糖指數高的食物就唔再生暗瘡
都太厲害了吧!
哪幾樣食物必須要戒?

引用:
原帖由 灰心小貓 於 2020-11-29 05:14 PM 發表

呢排戴口罩搞到臉旁邊同埋下巴好多瘡

都唔知點先會謝

去美容院做療程都減唔到D瘡
長時間戴口罩真的會令暗瘡變嚴重。
你戴口罩嘅時候會唔會化妝呢?

引用:
原帖由 hanhanyyy 於 2020-11-29 11:05 PM 發表

長時間戴口罩真的會令暗瘡變嚴重。
你戴口罩嘅時候會唔會化妝呢?
不嬲都無化妝,因為唔識化,同埋返工無指定話一定要化妝

我唔係大面積長痘嘅膚質,平時用雅詩蘭黛精華效果好好。

引用:
原帖由 hanhanyyy 於 2020-11-29 11:03 PM 發表

都太厲害了吧!
哪幾樣食物必須要戒?
我以前好鍾意食甜,都戒咗甜飲、甜餅乾、朱古力餅之類既零食、精製食物(如白飯、白麵包)都戒埋
其實最主要係可以避免刺激男性荷爾蒙生成、增加油脂分泌,有助減少暗瘡形成

引用:
原帖由 hanhanyyy 於 2020-11-27 04:36 PM 發表

分享你哋遇到嘅暗瘡問題同有效護膚品
--
有一排我嘅皮膚唔知出咗乜嘢問題
癲長痘一次都長好幾顆
嗰排真係好唔鍾意出門
就算化妝都遮唔甩嗰啲暗瘡
抹杏仁酸、A酸隔天大脫皮
每日炤鏡子都好沮喪
所以開始尋找抗跟方法
到而家皮膚有唔太長痘
只有嚟M偶爾一兩顆痘
最近臉上有傷口都唔可以化妝
每日素顏竟然對自己嘅皮膚好滿意
以前係唔化妝就唔出門呢
想同大家分享一些心得
有任何長 ...
方便問一下你幾歲嗎?
係壓力瘡定成人暗瘡定荷爾蒙瘡定係過敏導致既炎左起引一堆密集式既暗瘡?
本身皮膚係屬於邊類皮膚?
Thanks for sharing!

引用:
原帖由 灰心小貓 於 2020-11-29 11:46 PM 發表

不嬲都無化妝,因為唔識化,同埋返工無指定話一定要化妝
那你可以先試試唔好用毛巾抹面,
仲有護膚品oaoa的敏痘精華!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夏善良的頭巾 於 2020-11-30 11:02 AM 發表

我唔係大面積長痘嘅膚質,平時用雅詩蘭黛精華效果好好。
你講嘅係Advanced Night Repair嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stonelady 於 2020-11-30 12:20 PM 發表

我以前好鍾意食甜,都戒咗甜飲、甜餅乾、朱古力餅之類既零食、精製食物(如白飯、白麵包)都戒埋
其實最主要係可以避免刺激男性荷爾蒙生成、增加油脂分泌,有助減少暗瘡形成
oh my god
全部係啲好食嘅食物

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]