• 瀏覽: 14,240
  • 回覆: 68
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Nikki000 於 2020-11-30 01:58 PM 發表

方便問一下你幾歲嗎?
係壓力瘡定成人暗瘡定荷爾蒙瘡定係過敏導致既炎左起引一堆密集式既暗瘡?
本身皮膚係屬於邊類皮膚?
Thanks for sharing!
無問題~我22歲主要係壓力瘡仲有荷爾蒙瘡本身係混和偏油肌

回覆 引用 TOP

oaoa邊度有賣

引用:
原帖由 隔夜野生的羊羊 於 2020-11-30 04:10 PM 發表

oaoa邊度有賣
我係喺oaoa beauty官網買嘅
佢都有係蝦皮同HKtvmall賣~

回覆 引用 TOP

我抹酸類都會狂脫皮
想試試你推薦嘅精華液

抹完酸類產品有冇做好保濕呢?如果有做好,就應該唔會狂甩皮。

同埋搽酸類產品前後(特別係酸類產品未乾之前),唔好搽化妝水之類嘅水狀保濕,因為酸類+水會令個ph值更低,會令酸類產品酸上加酸。

FYR:
https://www.youtube.com/watch?v=Ku6uffiLQeY

引用:
原帖由 jennchj 於 2020-11-30 05:30 PM 發表

抹完酸類產品有冇做好保濕呢?如果有做好,就應該唔會狂甩皮。

同埋搽酸類產品前後(特別係酸類產品未乾之前),唔好搽化妝水之類嘅水狀保濕,因為酸類+水會令個ph值更低,會令酸類產品酸上加酸。

FYR: https://www.youtube.com/watch?v=Ku6uffiLQeY
多謝你嘅補充!!
我都有做好保濕喔
但係酸類本身就比較刺激
所以比較敏感的皮膚會產生脫皮現象
可能我唔適合酸類產品
而家搵到咗唔加酸類嘅保養品好啱我~

引用:
原帖由 hanhanyyy 於 2020-11-30 05:35 PM 發表

多謝你嘅補充!!
我都有做好保濕喔
但係酸類本身就比較刺激
所以比較敏感的皮膚會產生脫皮現象
可能我唔適合酸類產品
而家搵到咗唔加酸類嘅保養品好啱我~
咁就好了最緊要搵返啱自己嘅護膚品

引用:
原帖由 jennchj 於 2020-11-30 05:38 PM 發表

咁就好了最緊要搵返啱自己嘅護膚品
你真係好!!!

回覆 引用 TOP

其實多飲水戒糖
甚至食素唔食肉
加上早訓生活健康
想生暗瘡都難
再唔係就搵個同自己夾既中醫睇下
通常生瘡都係熱毒同濕毒多

伊啲分享正

多謝分享,非常實用,痘痘肌最重要就是皮膚清潔和護理

引用:
原帖由 灰心小貓 於 2020-11-29 05:14 PM 發表

呢排戴口罩搞到臉旁邊同埋下巴好多瘡

都唔知點先會謝

去美容院做療程都減唔到D瘡
用防敏感囗罩

可以先試試唔好用毛巾抹面

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]