• 瀏覽: 6,854
  • 回覆: 79
  • 追帖: 1
如果你識得投資或者做生意就會明白呢個道理 , 生一個細路由佢一出世到18歲(已懂事)既投資=衣食行雜費+學前教育學費+小學六年學費+ 中學六年學費 , 假設如果你間屋係租的話仲要計埋租金成本(你付出係個細路身上既租金成本=租金/你全家人數*(24*18 ) , 以上都只係粗略計算 , 當中仲冇計到你個細路有乜病 , 過18歲仲未識自立 , 養細路過程中既精神損失等等因素 , 而你付出左以上投資後根本無乜可能 make sure 你個細路長大後可以回報返你更多 , 甚至可能蝕本 .

假設你唔識做生意或者唔識任何投資 , 但只要你把投資係細路身上既錢用來享樂 , 食好野玩錶等等 , 收獲既快樂野絕對比起養細路多好多 , 至少唔會蝕本

所以聰明既女人係唔會生仔

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2020-11-26 12:41 AM 發表

如果你識得投資或者做生意就會明白呢個道理 , 生一個細路由佢一出世到18歲(已懂事)既投資=衣食行雜費+學前教育學費+小學六年學費+ 中學六年學費 , 假設如果你間屋係租的話仲要計埋租金成本(你付出係個細路身上既租金成本=租金/你全家人數*(24*18 ) , 以上都只係粗略計算 , 當中仲冇計到你個細路有乜病 , 過18歲仲未識自立 , 養細路過程中既精神損失等等因素 , 而你付出左以上投資後根 ...
所以你阿媽……

係一個懵婆!

引用:
原帖由 梳化上的玉腿 於 2020-11-26 12:50 AM 發表

所以你阿媽……

係一個懵婆!

我阿媽生到我咁叻賺多左啦 , 你估好似你成個傻仔咁咩豬腿

回覆 引用 TOP

咁千億新抱咪好蠢
生咁多件
你呢d窮人思維
都係講返d公屋話題算啦
呢d至係你強項
有錢人至唔會介意生多幾件
反正教育下一代果d錢
根本就係碎銀
係無錢果d人至會計住計住架啫😏😏😏

回覆 引用 TOP

所以你老母尤其生著你又真係最撚失敗
最西蠢
真係好陰公

引用:
原帖由 星星不眨眼 於 2020-11-26 12:48 AM 發表

有仔女既快樂同滿足你識條鐵咩!
條loser 狂發酸文 真係好撚煩
酸到震 好陰公

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級深情的工人 於 2020-11-26 01:18 AM 發表

所以你老母尤其生著你又真係最撚失敗
最西蠢
真係好陰公
老粗就老粗 , 駁唔到就只識用粗口搭夠 , 你呢啲垃圾就真係咪生仔把你啲低等基因傳開去

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2020-11-26 12:41 AM 發表

如果你識得投資或者做生意就會明白呢個道理 , 生一個細路由佢一出世到18歲(已懂事)既投資=衣食行雜費+學前教育學費+小學六年學費+ 中學六年學費 , 假設如果你間屋係租的話仲要計埋租金成本(你付出係個細路身上既租金成本=租金/你全家人數*(24*18 ) , 以上都只係粗略計算 , 當中仲冇計到你個細路有乜病 , 過18歲仲未識自立 , 養細路過程中既精神損失等等因素 , 而你付出左以上投資後根 ...
咁又係,如果生著個仔好似你咁讀書唔成,不如唔好生好過

回覆 引用 TOP

如果生小孩子計賺錢,呢個絕對唔應該期望有回報。但其中苦同樂唔可以用錢衡量,總之一個人有一個人快樂,有小朋友又是另一種快樂

回覆 引用 TOP

引用:

https://youtu.be/b2suq0_4knk

回覆 引用 TOP

所以見到D靚妹仔腦筍都未生埋就拖住個BB,恐怖

回覆 引用 TOP

引用:

只可以話。

香討就係一個指標,證明

香港嘅教育真係出左好大問題。

每版都有一大堆歪理,用不倫不類嘅野來作對比。

😪😢

有得生先講啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]