• 瀏覽: 2,932
  • 回覆: 24
  • 追帖: 2
好處多多 消炎 降血糖血壓胰島素 排結石 不肚餓 充滿維他命c,  我就嘗試蜂蜜浸檸檬  沖飲嘅時候加幾片薑

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
對牙齒唔好嗰

引用:
原帖由 晚夜豬豬 於 2020-11-24 07:28 PM 發表

對牙齒唔好嗰
因為?

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-11-24 07:32 PM 發表

因為?
酸性會腐蝕牙齒

點解用蜂蜜但又expect降到胰島素?
同埋點解呢幾樣加埋會飽肚?

回覆 引用 TOP

我只係話嘗試用蜂蜜浸檸檬, 因為薑同檸檬開水會胃酸, 用蜂蜜除去酸性  盡量避開糖

如果有效真的可以嘗試一下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-11-24 07:32 PM 發表

因為?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-11-24 09:49 PM 發表

我只係話嘗試用蜂蜜浸檸檬, 因為薑同檸檬開水會胃酸, 用蜂蜜除去酸性  盡量避開糖
蜂蜜咪即係糖,主要都係由葡萄糖和果糖組成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-11-24 07:22 PM 發表

好處多多 消炎 降血糖血壓胰島素 排結石 不肚餓 充滿維他命c,  我就嘗試蜂蜜浸檸檬  沖飲嘅時候加幾片薑
有甚麼根據?

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-11-25 11:30 AM 發表

有甚麼根據?
https://www.youtube.com/watch?v=wmkcdLMEmcI

謝謝分享,改日嘗試一下.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晚夜豬豬 於 2020-11-24 07:55 PM 發表

酸性會腐蝕牙齒
其實檸檬屬醶性食物!

回覆 引用 TOP

檸檬pH值約2-3,屬於酸,係會容易損害牙齒
而檸檬被歸類為「鹼性食物」是指代謝後導致體內偏鹼性的食物

回覆 引用 TOP

主題標籤 #血糖
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]