• 瀏覽: 1,460
  • 回覆: 11
小朋友今年小三,因為疫情問題,
係屋企上堂冇咩心機聽,好擔心佢落後跟唔上,平時幫佢對功課有d位錯我解釋返,
佢又好似一知半解咁,好擔心

熱賣及精選
引用:
原帖由 大家樂茶飯 於 2020-11-23 02:01 PM 發表

係屋企上堂冇咩心機聽,好擔心佢落後跟唔上,平時幫佢對功課有d位錯我解釋返,
小朋友唔喜歡聽父母講嘢好平常, 可能嫌你煩! 做下 作業 做啱可以打機,唔啱就 改正, 從錯誤中學習。

可能係你講解有問題

咁易敎咩,
我都幾件小朋友,
小三唔掂快揾人幫手,
因小四會深好多(快小五呈分)
有錢就補習老師隻抽,
平小小功課班(私人),
最平去d乜中心(ngo)有津貼(功課班)

引用:
原帖由 大家樂茶飯 於 2020-11-23 02:01 PM 發表

係能力定態度?
如果係能力就要比人補習。
係態度就要好好傾。

唔好比太大壓力小朋友,基礎係由細長時間陪養

樓主有冇買啲補充練習測驗卷做下?
當test下佢識幾多都好

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-11-23 02:26 PM 發表

小朋友唔喜歡聽父母講嘢好平常, 可能嫌你煩! 做下 作業 做啱可以打機,唔啱就 改正, 從錯誤中學習。
我講10句佢聽得入4句已經夠,多謝你

引用:
原帖由 kellywg70 於 2020-11-24 12:36 PM 發表

樓主有冇買啲補充練習測驗卷做下?
當test下佢識幾多都好
sis你有嗎?有冇邊本好推介下?

引用:
原帖由 大家樂茶飯 於 2020-11-25 12:53 PM 發表

sis你有嗎?有冇邊本好推介下?
我見陳琪有係facebook介紹培生測驗卷,有齊中英數常,全科都照顧到

引用:
原帖由 kellywg70 於 2020-11-25 04:40 PM 發表

我見陳琪有係facebook介紹培生測驗卷,有齊中英數常,全科都照顧到
做補充好有用架,我個仔都有做,多個機會俾佢重溫學左咩
平時都係做學校嗰啲,培生朗文個本我都打算買嚟喺屋企做

同意可以做補充睇下佢識幾多,係屋企做卷你可以幫佢set時間。
對卷又有解說,做完即刻對同講返錯咩,入腦好多。pearson之前係街有派傳單,online store有折,用PEARSON code落單

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]