• 瀏覽: 8,909
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
小朋友都係復課冇耐,幼稚園同初小個邊就已經停左面授,
而家開始真係有d擔心之後會唔會又再停課,
咁樣小朋友真係學唔到野,都唔知可以點…

引用:
原帖由 chilong2233 於 2020-11-23 11:42 AM 發表

冇計, 政府抗疫不善, 唯有自求多褔.
樓主的小朋友的學校停課時的安排行嗎? 如果不是太好的話, 可以考慮找補習社幫手

我都驚啊,之前停左咁耐,依家學校係咁趕進度,小朋友已經好難跟得上,如果再停就麻煩..

系呀,最受影響嘅就系小朋友了

有班家長不斷叫停課,但又有一班唔想停,點做都會有人話

都唔擔心得咁多,呢段時間都係做好自己先。我自己有買定dr max嘅教材係屋企,萬一touch wood真係停,都可以係屋企做練習先。

引用:
原帖由 車站委屈的薯仔 於 2020-11-24 10:20 AM 發表

系呀,最受影響嘅就系小朋友了
真係唔知點好,已經停左課咁耐,其實今年真係學唔到d咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2020-11-24 10:25 AM 發表

有班家長不斷叫停課,但又有一班唔想停,點做都會有人話
兩難囉,一黎擔心小朋友學業,二黎又擔心佢地返學人多危險

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-11-23 01:49 PM 發表

冇計, 政府抗疫不善, 唯有自求多褔.
樓主的小朋友的學校停課時的安排行嗎? 如果不是太好的話, 可以考慮找補習社幫手
都改左面授喇,但始終面授學起野都係爭d,老師好難知道邊d同學仔跟唔到

引用:
原帖由 kiuesse 於 2020-11-24 01:00 PM 發表

都唔擔心得咁多,呢段時間都係做好自己先。我自己有買定d嘅教材係屋企,萬一touch wood真係停,都可以係屋企做練習先。
你都岩…但我本身英文都麻麻地,怕到時小朋友做落有咩唔識我唔知點教

引用:
原帖由 chilong2233 於 2020-11-25 01:28 PM 發表

都改左面授喇,但始終面授學起野都係爭d,老師好難知道邊d同學仔跟唔到
緊係上堂授課專心D, 不過, 為健康著想, 風頭火勢嘅時候, 唯有聽從衛生署指示啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chilong2233 於 2020-11-23 11:42 AM 發表

疫情唯有自求多褔.

回覆 引用 TOP

為了安全起見,停課系有必要嘅。

政府的確係做得不好,但也有部份成年人也一樣不顧他人健康,照樣出外吃喝玩樂,所以學習中既孩子係最無辜.  若是幼稚園/小學還應該可以頂得住,家長辛苦一點多些指導教育一下,中學就已經冇辦法,衹有睇孩子基礎能力及自學能力.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]