• 瀏覽: 1,387
  • 回覆: 17
濕疹煩惱已經攪左我半年有多啦,個個都建議好多方法比我試,又金銀花水又手工皂,都唔知邊樣先好!
一轉天氣就痕到阿媽都唔認得,俾人見到又肉酸,唉

熱賣及精選
有一排對手有呢d問題、搽好多都唔得、後尾試下買藥食、兩日藥就好番無返發

由最基本保濕做起先

認同樓上,濕疹最緊要保濕,樓主有冇用lotion呀?

引用:
原帖由 cake888 於 2020-11-22 01:57 PM 發表

濕疹煩惱已經攪左我半年有多啦,個個都建議好多方法比我試,又金銀花水又手工皂,都唔知邊樣先好!
我都係😭😭😭
日日甩皮搽cream無限loop
宜家睇緊中醫幾個月先穩陣啲

引用:
原帖由 jong__26926 於 2020-11-23 07:53 PM 發表

認同樓上,濕疹最緊要保濕,樓主有冇用lotion呀?
我有用lotion呀,不過用左幾隻都仲係對濕疹無乜用,有d仲愈用愈敏感痕癢

睇開中醫~
你搵明妍堂個蔣醫,試下BOOK 唔BOOK 到,
佢地有自制紫雲膏,好WORK

試吓買舒特膚濕疹沖涼液, 沖完涼止痕止到好耐, 我醫生係教我用完沖涼液再用埋佢隻lotion

附件

6DA954E1-1FA8-4FDC-84BC-D0C83879E63B.jpeg(53.49 KB)

2020-11-24 12:12 PM

這個問題最好請教醫生,不要胡亂問人。

你可以試下用左手工皂先  清潔身體用好快見效果
我本身係用類固醇 早排轉左睇中醫 係譽豐到睇 keep住食藥同用手工皂沖涼
而家都冇咩覆發 今日天氣涼左咁多咁乾都冇事

做好保濕+戒口, 濕疹係漫長戰黎, 唔急得

引用:
原帖由 cake888 於 2020-11-22 01:57 PM 發表

濕疹初起還是有咗好耐?

引用:
原帖由 subming 於 2020-11-22 08:28 PM 發表

有一排對手有呢d問題、搽好多都唔得、後尾試下買藥食、兩日藥就好番無返發
食啲咩藥好返係咪類固醇?

引用:
原帖由 christinerhyne 於 2020-11-24 02:33 PM 發表

你可以試下用左手工皂先  清潔身體用好快見效果
我本身係用類固醇 早排轉左睇中醫 係譽豐到睇 keep住食藥同用手工皂沖涼
而家都冇咩覆發 今日天氣涼左咁多咁乾都冇事
請問你在哪間看? 哪位醫師較好?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]