• 瀏覽: 617
  • 回覆: 9
大xx紅米飯。 漸漸我能接受。最多食 1/2碗。

BMI 23.3 想減肥, 主要瘦腰, 肚。
有無人用紅米, 黑米, 糙米煮飯家?
邊隻最適合減肥人士食?藜麥、紅米、黑米、糙米?
每羹飯都只有一兩粒糙米或紅米 , 什麼比列? 紅米要浸1-2小時才煮。
藜麥、紅米、黑米、糙米、究竟邊隻最適合減肥人士食? 邊隻最美顏?

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 rockfish525 於 2020-11-21 04:52 PM 發表

https://www.facebook.com/102950804734150/posts/159289582433605/

試下呢個……幾好下
三文魚扒海鮮XO醬魔芋飯

魔芋飯魔芋粉低熱量0脂肪。好食麼?  

我較喜歡 養魚/海魚/ 細魚/魚仔都得。
最好不是雪的魚。三文魚...最多食一半。
有的 comments 太噁心了太難吃了.... 滑溜溜的感覺

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

我以前有用三色糙米溝白米煮飯,現在就用藜麥溝白米煮飯。效果還不錯而且藜麥飯的口感我覺得更佳。

引用:
原帖由 刻苦的努力 於 2020-11-22 11:00 AM 發表

我以前有用三色糙米溝白米煮飯,現在就用藜麥溝白米煮飯。效果還不錯而且藜麥飯的口感我覺得更佳。
藜麥溝白米煮飯。
你的比例是多少?

我只知 藜麥有少少苦味; 藜麥須浸一小時。

藜麥市面上可俾買少分量? 我未食過, 試少少先。

最初由白米一轉就轉呢隻十二穀,方便唔駛浸,又易入口

而家就加埋 Quinoa, Lentils, 黑米,薏米....
都係唔駛浸,飯煲選「雜穀米」

如果唔介意加豆類,加 Lentils 對減肥會有幫助,因為高纖維、高蛋白
豆類 + 穀類又可以有完全蛋白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2020-11-23 10:25 AM 發表

藜麥溝白米煮飯。
你的比例是多少?

我只知 藜麥有少少苦味; 藜麥須浸一小時。

藜麥市面上可俾買少分量? 我未食過, 試少少先。
藜麥我無浸水,無苦味,可能落既比例唔高

回覆 引用 TOP

藜麥溝白米煮飯   哈哈哈

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]