• 瀏覽: 3,247
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
本主題由 bobojit 於 2020-11-22 11:55 PM 設置高亮
呢粒質素可以嗎? 出去大行同細鋪買大約幾錢?唔該各位

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-20 08:07 AM 發表

呢粒質素可以嗎? 出去大行同細鋪買大約幾錢?唔該各位
價錢方面沒有資料好難講合唔合理,因為鑽石放在那類型店舖價錢波幅頗大,好難一概而論,你自己最好放價錢上來和什麼類型店鋪才知道有無俾人搵笨囉!

整體來說比例有問題,尤其是台面囉!我認為台面56%太細,57-59%為佳,vvs2咁高淨度有羽毛裂紋是不理想,綜合來說我認為不合格。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-21 03:14 PM 發表

價錢方面沒有資料好難講合唔合理,因為鑽石放在那類型店舖價錢波幅頗大,好難一概而論,你自己最好放價錢上來和什麼類型店鋪才知道有無俾人搵笨囉!

整體來說比例有問題,尤其是台面囉!我認為台面56%太細,57-59%為佳,vvs2咁高淨度有羽毛裂紋是不理想,綜合來說我認為不合格。
7萬

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 12:12 AM 發表

7萬
應該是合理樓上店價

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 12:25 AM 發表

在 blue nile 買的  謝謝版主資訊
勇字心口囉!網店買你都夠薑

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 12:28 AM 發表

勇字心口囉!網店買你都夠薑
我行左好多大行都睇唔岩,當然一嚟價錢貴,二嚟佢就算彌敦道啲總店存貨都唔係多,講完要求又係隊部ipad 同電腦比你睇佢地有咩貨。 我去實體店就係諗住有得睇實物,如果都係睇相的話我點解唔上網買。於是就把心一橫上網搵,做完小小資料搜集,見好多人推介呢個網,又話全世界最大鑽石網又上市公司,諗住都ok掛 自己又唔多識又驚去樓上鋪比人呃,諗係靠自己仲好 3ex none 應該差極有個譜掛

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 12:12 AM 發表

7萬
天然型成的物品絕不可以網上買,7萬在樓上店已經可以買正正常常及靚仔的石,好過這粒多多聲囉!

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 12:33 AM 發表

天然型成的物品絕不可以網上買,7萬在樓上店已經可以買正正常常及靚仔的石,好過這粒多多聲囉!
真係唔識  7萬在版主去開嘅樓上店例如可以買到咩規格

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 12:32 AM 發表

我行左好多大行都睇唔岩,當然一嚟價錢貴,二嚟佢就算彌敦道啲總店存貨都唔係多,講完要求又係隊部ipad 同電腦比你睇佢地有咩貨。 我去實體店就係諗住有得睇實物,如果都係睇相的話我點解唔上網買。於是就把心一橫上網搵,做完小小資料搜集,見好多人推介呢個網,又話全世界最大鑽石網又上市公司,諗住都ok掛 自己又唔多識又驚去樓上鋪比人呃,諗係靠自己仲好 3ex none 應該差極有個譜掛
你同大店比當然是貴,樓上店與地鋪租金已經是天與地,睇新聞知道同呎數旺區計一般樓上店租3萬多,地鋪300幾萬,所以價錢無得一齊講,大間的樓上店有很多現貨睇,你睇平板揀貨我估多數是小店囉。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 12:41 AM 發表

你同大店比當然是貴,樓上店與地鋪租金已經是天與地,睇新聞知道同呎數旺區計一般樓上店租3萬多,地鋪300幾萬,所以價錢無得一齊講,大間的樓上店有很多現貨睇,你睇平板揀貨我估多數是小店囉。
我講緊係周大碌 周身身

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 12:35 AM 發表

真係唔識  7萬在版主去開嘅樓上店例如可以買到咩規格
我講同等4c的,意思話靚比例車工,瑕疵有分輕微至惡劣種類,羽毛裂紋是嚴重類別,所以vvs2咁高淨度有就唔靚仔貨,品質很差,vs1或以下勉勉強強接受,一分錢一分貨無計,vvs咁高級咁貴當然要有高要求囉!

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 12:49 AM 發表

我講同等4c的,意思話靚比例車工,瑕疵有分輕微至惡劣種類,羽毛裂紋是嚴重類別,所以vvs2咁高淨度有就唔靚仔貨,品質很差,vs1或以下勉勉強強接受,一分錢一分貨無計,vvs咁高級咁貴當然要有高要求囉!
我見好多網都話完美比例枱面係53%-57 % 我以為我粒ok,同埋我有比較過同價位vvs2 大部分 比我揀呢粒好似更多種類嘅瑕疵⋯⋯所以我最後先揀左呢粒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 12:42 AM 發表

我講緊係周大碌 周身身
果啲店不是地鋪咩,我無講錯租金,財經新聞時常講,食米都要知道價錢,網上好多資訊,肯花時間去搵已經知道許多鑽石價錢啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 12:49 AM 發表

但我又的確唔知羽毛狀屬嚴重類別... 我以為在羽毛在腰間位置先算差,又以為雲狀嗰啲係更差

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]