• 瀏覽: 1,568
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
本主題由 bobojit 於 2020-11-22 11:55 PM 設置高亮
引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 09:38 PM 發表

已修改  12月頭送到,還未鑲托,版主有好介紹嗎? 還有是選擇k金還是鉑金比較好?
幸好你末鑲托還可以補鑊,之前有人同一個案,其實你知不知道可以退,現在唔知道得唔得你自己查一查,如果得的話要蝕少少都可以,如果唔可以退,問一問可不可以換,其實這粒4C都有問題,F VVS2 1.00ct 3EX NONE這配搭不好,我估你不是投資,做飾品囉?做飾品應該E VS1 1.01ct或以上 3ex none,色高才有用,淨度高無太大作用,F VVS2 & F VS1是一樣效果,我執完的4c當然好過你很多,價錢其實是好接近,效果起碼閃啲。

熱賣及精選
引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 09:53 PM 發表

幸好你末鑲托還可以補鑊,之前有人同一個案,其實你知不知道可以退,現在唔知道得唔得你自己查一查,如果得的話要蝕少少都可以,如果唔可以退,問一問可不可以換,其實這粒4C都有問題,F VVS2 1.00ct 3EX NONE這配搭不好,我估你不是投資,做飾品囉?做飾品應該E VS1 1.01ct或以上 3ex none,色高才有用,淨度高無太大作用,F VVS2 & F VS1是一樣效果,我執完的4 ...
我求婚用的,但一般人,肉眼上都應該比較難分別F 和E色?除非兩顆併埋一齊?因為這代表我們的婚姻,想比較找少瑕疵,意義上代表純潔的婚姻

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 09:38 PM 發表

已修改  12月頭送到,還未鑲托,版主有好介紹嗎? 還有是選擇k金還是鉑金比較好?
鑲一定18k金,因為爪子硬些,鉑金較軟容易破損,咁啱爪子破損就大鑊有可能甩石都唔知道,鉑金好難打理囉!

還有你知唔知道外麵店鋪包括大店多數不願意收外來石做加工,因為有些瑕疵會惡劣引致到在鑲嵌期間會爆,店鋪不知道石的資料不會冒險幫人鑲嵌,費事麻煩一般不會收外來石做加工。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 10:06 PM 發表

鑲一定18k金,因為爪子硬些,鉑金較軟容易破損,咁啱爪子破損就大鑊有可能甩石都唔知道,鉑金好難打理囉!

還有你知唔知道外麵店鋪包括大店多數不願意收外來石做加工,因為有些瑕疵會惡劣引致到在鑲嵌期間會爆,店鋪不知道石的資料不會冒險幫人鑲嵌,費事麻煩一般不會收外來石做加工。
明白。我見啲人話如果邊邊有半個圈狀嘅羽毛裂紋就會有機會崩石?我呢粒應該唔似係呢啲情況掛? 但一般咁樣搵人鑲托,例如18k金,簡單4爪款式咁計啦,大約係幾多錢呢?

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:05 PM 發表

我求婚用的,但一般人,肉眼上都應該比較難分別F 和E色?除非兩顆併埋一齊?因為這代表我們的婚姻,想比較找少瑕疵,意義上代表純潔的婚姻
不要用肉眼上,做得鑑定判得出E 、 F就有分別,色高會通透啲會閃爍啲,所以我先咁講,買石啲人貪閃囉,越閃越好,我是實際保守派。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 10:12 PM 發表

不要用肉眼上,做得鑑定判得出E 、 F就有分別,色高會通透啲會閃爍啲,所以我先咁講,買石啲人貪閃囉,越閃越好,我是實際保守派。
我都係想搵粒閃咖。但我睇左幾個網講完美枱面比例係53%-57% ,深度係57-63。 但冠角嗰啲我已經冇再深究,我見我呢粒又冇comment講仲有咩瑕疵顯示唔到,我以為我揀呢粒已經叫做好好

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:09 PM 發表

明白。我見啲人話如果邊邊有半個圈狀嘅羽毛裂紋就會有機會崩石?我呢粒應該唔似係呢啲情況掛? 但一般咁樣搵人鑲托,例如18k金,簡單4爪款式咁計啦,大約係幾多錢呢?
1卡用6爪鑲,會有大些效果,你的石係vvs2級,羽毛裂輕微放心啦基本上無問題,si2或以下才擔心啦因為多數很嚴重。

你擔心去邊到鑲好過,價錢唔過5仟就合理。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 10:19 PM 發表

1卡用6爪鑲,會有大些效果,你的石係vvs2級,羽毛裂輕微放心啦基本上無問題,si2或以下才擔心啦因為多數很嚴重。

你擔心去邊到鑲好過,價錢唔過5仟就合理。
首先多謝版主耐心賜教,我識有女性朋友以前做珠寶設計,但呢兩年已經冇做,佢話可以搵返佢啲舊同事搞,是否一定可信我都唔可以100%肯定。還有幾個問題想請教一下,第一,但我見有人話4爪比6爪更透光更閃爍,版主認為6爪較好嗎?
第二,去鑲前鑲後有冇咩要注意或者問清楚?第三,我其實唔知女友手指咩size,有冇啲咩準確啲嘅方法可以偷偷地度到?

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:15 PM 發表

我都係想搵粒閃咖。但我睇左幾個網講完美枱面比例係53%-57% ,深度係57-63。 但冠角嗰啲我已經冇再深究,我見我呢粒又冇comment講仲有咩瑕疵顯示唔到,我以為我揀呢粒已經叫做好好
太多資料各有各人寫,我都係研究很耐得出來自己的系數,台面我認為57-59%為佳,你唔信你去果間網店做功課啦,果間店可以選擇做完美比例車工,你睇多啲証書就會得出自己的系數囉,我已經睇過唔少証書啦,你買這粒石時肯定沒有挑選最完美比例車工囉,我一睇就知道,這間網店我留低唔少腳毛,時常去做參考。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 10:32 PM 發表

太多資料各有各人寫,我都係研究很耐得出來自己的系數,台面我認為57-59%為佳,你唔信你去果間網店做功課啦,果間店可以選擇做完美比例車工,你睇多啲証書就會得出自己的系數囉,我已經睇過唔少証書啦,你買這粒石時肯定沒有挑選最完美比例車工囉,我一睇就知道,這間網店我留低唔少腳毛,時常去做參考。
astor ideal 選擇很少,所以我冇揀,而且價錢好似貴好多😅

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:24 PM 發表

首先多謝版主耐心賜教,我識有女性朋友以前做珠寶設計,但呢兩年已經冇做,佢話可以搵返佢啲舊同事搞,是否一定可信我都唔可以100%肯定。還有幾個問題想請教一下,第一,但我見有人話4爪比6爪更透光更閃爍,版主認為6爪較好嗎?
第二,去鑲前鑲後有冇咩要注意或者問清楚?第三,我其實唔知女友手指咩size,有冇啲咩準確啲嘅方法可以偷偷地度到?
我很實際的,我會就大粒睇落大些,多爪會穩當,無錯少爪會虛位闊會閃啲,但係我自己感覺相差無幾,所以我會考慮穩當安全至上

鑲前鑲後核對清楚石上編號,肯定是自己的石,店鋪沒有器材睇石上編號,千萬不可以搵過第二間

有經驗的店鋪你同店員講高矮肥瘦基本上都知道什麽大小,到時唔啱大小帶女朋友上去量度大小,戒指可以修改的,鑲石時同店鋪相討吓,多數店鋪都包一次修改。

你的主題太多資料係度,希望你不要要求刪除主題,留下資科幫吓有需要的人做參考,有參考價值,勿浪費我的心機回覆你。

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:34 PM 發表

astor ideal 選擇很少,所以我冇揀,而且價錢好似貴好多😅
一分錢一分貨囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-11-22 10:53 PM 發表

我很實際的,我會就大粒睇落大些,多爪會穩當,無錯少爪會虛位闊會閃啲,但係我自己相差無幾,所以我會考慮穩當安全至上

鑲前鑲後核對清楚石上編號,肯定是自己的石,店鋪沒有器材睇石上編號,千萬不可以搵過第二間

有經驗的店鋪你同店員講高矮肥瘦基本上都知道什麽大小,到時唔啱大小帶女朋友上去量度大小,戒指可以修改的,鑲石時同店鋪相討吓,多數店鋪都包一次修改。

你的主題太多資料係度,希望 ...
冇問題  唔該晒版主耐心回覆。最後一個問題,4爪其實係咪真係好易甩石?我諗隻戒指都係放櫃桶底多,我諗最多都係求婚、結婚、可能偶爾一日半日喜慶節日戴下... 咁樣你是否都認為6爪會比較好?

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:59 PM 發表

冇問題  唔該晒版主耐心回覆。最後一個問題,4爪其實係咪真係好易甩石?我諗隻戒指都係放櫃桶底多,我諗最多都係求婚、結婚、可能偶爾一日半日喜慶節日戴下... 咁樣你是否都認為6爪會比較好?
因為配戴時總有撞擊,咁唔好彩傷及爪子,6爪少時1爪及2爪應該無問題,4爪少時1爪都無眼睇囉!幾萬銀。
4爪同6爪閃爍效果相差無幾,色才是主宰一齊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 j_e_r_o 於 2020-11-22 10:59 PM 發表

多謝你先,做版主無人工收,都係熱心幫人,討論區幫了我很多,每板都有好多師兄留了好多資料,我都係睇了好多資料慢慢地學,我時常有需要去各板搵有用資料行少好多冤枉路。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]