• 瀏覽: 957
  • 回覆: 2
[隱藏]
很多人都中意玉,但就色彩嚟講,玉不免有些單一,而且玉石屬於中國傳統裝飾,面對時尚摩登嘅現代,顯得有些格格唔入,我哋也只有喺很少嘅情況下,才能用玉飾去裝扮衫。相比而言蜜蠟就活潑可愛嘅多,佢從中世紀就受到歐洲人嘅喜愛,色彩多樣,十分符合女人嘅心理。  蜜蠟顏色繁多,紋路各異,受到很多女士喜愛,除咗蜜蠟吊墜、手串之外,蜜蠟還被鑲嵌喺項鏈戒指上,以及蜜蠟耳墜等等等。搬凳子,敲好二郎腿,接下嚟我哋就好好講講蜜蠟嘅佩戴,以及佢系點占據時尚之地嘅。  
1、蜜蠟吊墜  
講道吊墜,可以細分為好幾個品類,比如講系平安扣,無事牌等,像呢些裝飾,一般多為有經歷嘅掂人士佩戴,男女性一般佩戴平安扣,男人一般佩戴無事牌,系一定地位身份嘅彰顯。
2、項鏈。  
講到項鏈,一般分純蜜蠟串起嘅項鏈和鑲嵌了蜜蠟嘅現代飾品,前者偏文藝異域風情,後者系現代輕時尚,優雅大方又唔系時尚風度。  
3、戒指  
人們中意將鑽石鑲嵌喺戒指上,有冇想過蜜蠟鑲嵌喺戒指上一樣光彩奪目。尤其系多米尼加藍珀,指尖上嘅色彩,系你優雅韻味嘅開始。
4、耳墜  
現如今也有很多將翡翠瑪瑙製作成耳墜嘅,但呢些玉石都有一個特點,嗰就系重。帶過耳墜嘅人都知,如果耳墜過重,帶着會很唔舒服。而蜜蠟則很好嘅解決了呢問題,眾所周知蜜蠟系世界上最輕嘅寶石,喺一定濃度嘅鹽水中能浮起嚟,所以用佢製作成耳墜,佩戴起嚟唔會畀耳仔帶嚟仍和負擔。  
現如今很多人都中意蜜蠟,因為佢不但只色水靚,系天然嘅裝飾品外,而且還對人體有益,男人用之彰顯身份,女人用其開辟時尚新新道路。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]