• 瀏覽: 13,950
  • 回覆: 119
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 前期懷舊的鼓手 於 2020-11-16 06:49 PM 發表
女人因點解會選擇唔結婚
女人結咗婚 有太多轉變
責任 束縛
家庭環境or 成員嘅變化 第一關
做人妻 做人新婦 第二關
生B 所帶來嘅種種 "後遺症"第三關
.....................
女人一結婚 生活變化太大🤭
男人唔同

遇吾到無辦法

引用:
原帖由 前期懷舊的鼓手 於 2020-11-16 06:49 PM 發表
女人因點解會選擇唔結婚
有的因為不想生孩子,有的可能是被男人傷過死心了,有的想壹個人自由自在挺多的原因。但壹般都會選擇結婚的只是遲早的問題。

因為唔想做煮飯婆,有自己嘅夢想

好難結得成婚
要揾個肯一齊捱已經好難
個個女人温柔都一定出事
最多係頭幾年 未見真面目
公主樣 巫婆心地 男人先鍾意 吹咩

揾個惡女人但肯捱 似男人同男人拍拖多啲 咁不如搞基好過

作為一個女人都想被人錫 但日日都係柴米油X 燈油火X 可以點愛
唔通要逼男家俾首期 趕姑仔走,咁又做唔出 可以點算好
到細到大都知 己所不欲 勿施於人
愛 好難

搞基 至少唔講金 講心哦

不信任婚姻制度

引用:
原帖由 完美zd 於 2020-11-16 10:43 PM 發表

係咪受過傷害或者見人哋發生不愉快的事?
bingo that's true  👍
香港係國際金融大都會,代代都 新移民增加勞動力,而且不論國藉,雖然 好多人匯聚 但 同時 外來文化 ~ 上1代 低端文化 帶來匯聚。
有好多 悲劇 產生, 所以先要有 教育, 一路教一路流眼淚 成材自立。

對人 無信心 雖然有自立能力 但仍然唔敢結婚。 而且個生活指數 咁L高。
嫁係一場賭博呀!有贏  有輸 , 有啲女人 無咩安全感 覺得輸左就一世。無謂害人。

一個人自由

結婚好易 
相處好難

有無見啲大學生 1還完學loan已經話要結婚,層樓問男家攞!咁男架 唯有向自己家姐,阿妹落手,咁屋企有姊妺花 就話可以一齊捱租,搬囉! 
但一丁友呢?家庭教育咁不堪 做女都不敢搵人要啦!屋企人都咁。

最好笑係逼走自己家姐 阿妹 仲要無悔意 日日cold call 宣傳 屋企裝修緊 去迎接小生命 買埋車 用公屋car park。

以上人仕~從事教育業 所以都講左好多次,仔女自己睇實。好人壞人無樣睇~

唉!俾你遇到咁架家人,你敢唔敢嫁人呢?

他説:
1. 女多男少 供不應求
2. 男人一有錢身痕 憎人富貴厭人窮
3. 獨生女 公主上身
4. 太聰明 無智慧

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2021-2-13 01:03 PM 發表
結婚好易 
相處好難

有無見啲大學生 1還完學loan已經話要結婚,層樓問男家攞!咁男架 唯有向自己家姐,阿妹落手,咁屋企有姊妺花 就話可以一齊捱租,搬囉! 
但一丁友呢?家庭教育咁不堪 做女都不敢搵人要啦!屋企人都咁。

最好笑係逼走自己家姐 阿妹 仲要無悔意 日日cold call 宣傳 屋企裝修緊 去迎接小生命 買埋車 用公屋car park。

以上人仕~從事 ...
問男家黎 無所謂 比你住 唔會加你名囉😎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]