• 瀏覽: 12,720
  • 回覆: 110
  • 追帖: 8
同老公性格不合要離婚,佢講到明我要小朋友嘅話,就唔會俾任何贍養費。我只想有個屋企可以自己單親養育一個2歲嘅小朋友,佢有一間公屋,我父母叫佢一定要加我同女女個名,原本約左本月28號去加名,但佢現在一直都話唔加而且要離婚,間屋我唔洗念。
我宜家可以如何幫助到自己?我唔係新移民,係土生土長香港人。

熱賣及精選
引用:
原帖由 無奈之人 於 2020-11-14 08:16 AM 發表

同老公性格不合要離婚,佢講到明我要小朋友嘅話,就唔會俾任何贍養費。我只想有個屋企可以自己單親養育一個2歲嘅小朋友,佢有一間公屋,我父母叫佢一定要加我同女女個名,原本約左本月28號去加名,但佢現在一直都話唔加而且要離婚,間屋我唔洗念。
返你父母到住囉!

引用:
原帖由 無奈之人 於 2020-11-14 08:16 AM 發表

土生土長即識講白話,
去房署問最清楚。

撫養權和贍養費要等法院判,住屋方面先返去你父母屋企住,然後再諗辦法。

點解唔諗吓挽救婚姻?

引用:
原帖由 swbc 於 2020-11-15 07:23 AM 發表

撫養權和贍養費要等法院判,住屋方面先返去你父母屋企住,然後再諗辦法。
住屋都係官判。無論公屋私樓,官都有權判比小朋友優先居住。
私樓的話,官會訂契,註明有該兒童在住,即使買賣後,亦不可要求該兒童離開該單位。
公屋的話,戶主是父,住客係母子,父亦無權要求母子離開該單位。
官可以判小朋友有單位優先使用權。家事法庭比終審庭權力更大。

引用:

一定要揾社工。
唔好聽你老公9up。

引用:

你要小朋友佢就唔俾贍養費?佢即係想要個小朋友?

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-11-15 02:17 PM 發表

私樓的話,官會訂契,註明有該兒童在住,即使買賣後,亦不可要求該兒童離開該單位。
公屋的話,戶主是父,住客係母子,父亦無權要求母子離開該單位。
解釋得好詳細,希望樓主睇到你尼段留言。

佢間公屋都只係租政府,就算加咗名,你地離婚都要分開住,要嚟托。仲要睇佢臉色(佢係戶主),咁加嚟托咩。加咗名離婚你自己申請公屋咪又係要等。

正式離婚,小朋友撫養費等法官判,唔係佢話唔俾就唔俾。離婚之後你可以自己同小朋友申請公屋、申請綜援,小朋友得2歲,攞綜援可以自己親手照顧,到派咗公屋佢又大個喇,到時你先再搵工啦,過咗呢個難關先。
攞綜援唔可以同其他人住,會有租金津貼俾你兩母女租地方,雖然只租得起劏房或者新界偏遠村屋,但等到小朋友高小就有自己既公屋,你自己話晒事,唔使睇個衰佬臉色。

通常離婚既話, 小朋友判俾媽咪既機會係會大D, 而個男人做人老豆, 佢有責任要俾膽養費~
所以你千祈唔好聽佢講, 話咩小朋友歸你就唔會俾膽養費你, 千祈唔好咁傻應承佢呢一點~
全部等個官去判, 斷估一個兩歲小朋友, 好少會歸俾個老豆~

快去申請法援搵律師搞,佢一定要畀地方你住,你出去租佢要畀番份,你要証明畀人睇女跟你最好,到時佢一定要畀贍養費

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-11-15 02:17 PM 發表

多謝晒你嘅幫助

引用:
原帖由 mia20 於 2020-11-16 03:31 AM 發表

你要小朋友佢就唔俾贍養費?佢即係想要個小朋友?
佢係唔要小朋友又唔俾錢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]