• 瀏覽: 1,139
  • 回覆: 4
第二集咗嚟!!
上次有介紹我d皮膚屬於混和偏油
換季T字部位出油兩頰乾燥
我鍾意嘅精華液係吸收速度快又好保濕嘅
另外,我也有暗瘡問題
所以如果有抗痘效果會更好嘅
但精華液通常都有不同功效
我都會喺每支精華下面註明我覺得最有感嘅功效
🔸精華液🔸
❶ Innisfree綠茶籽精萃水分菁露/HKD220
我真係Innisfree忠實粉絲😂
支精華係佢哋屋企嘅明星商品之一
點可能唔買!!
不得不講呢支真嘅cp值好高
非~~常保濕👍 👍 👍
吸收速度都仲唔錯
唔需要等好耐就能抹乳霜
佢有一個明顯d綠茶香精味
如果好介意產品香味嘅要親自嗅睇
但我個人喜歡
CP值🌕🌕🌕🌕🌗
保濕度🌕🌕🌕🌕🌕
黏膩度🌕🌑🌑🌑🌑
適合膚質:全膚質
最強功效:保濕
❷ oaoa敏痘修護精華液 / HKD529
係我嘅好姐妹舉薦嘅
佢係敏感性肌膚對好多保養品都會過敏
但呢支精華唔會有過敏反應
我那時候皮膚狀況很差長很多痘痘
佢就推薦我呢支敏痘精華
結果我用咗之后真係皮膚狀況變穩定
痘痘都慢慢唔長埋
真是嚇到我👏 👏 👏
佢嘅吸收速度快保濕力都夠
我都會將佢當成痘痘藥抹喺痘痘上面
痘痘消嘅速度蠻快嘅
抹在痘痘上完全冇刺激感👑
上網查過佢不含酸類所以隔天上妝唔會脫皮
都完全冇香精味
用了它之後我就冇再用酸類產品咗
我超推薦畀愛長痘嘅、酒糟肌和敏感肌📢
CP值🌕🌕🌕🌕🌕
保濕度🌕🌕🌕🌗🌑
黏膩度🌑🌑🌑🌑🌑
適合膚質:全膚質,特別是酒糟肌、敏感肌、愛長痘
最強功效:穩定膚況、去泛紅
❸ Kiehl’s大麻籽油草本精華露/ HKD430
當初看到他的產品介紹實在太吸引我了🔥
改善粉刺 解決泛紅 柔滑膚質
腦波超弱直接買下去了
實際使用起來抗痘效果對我來說很不明顯😭
對他沒有特別的感受
而且他的質地比較像精華油
所以吸收速度有點慢
需要經過些許時間按摩才能全部吸收
他有一個療癒的草本味道
但可能有人會不喜歡
整體來說讓我有一點失望
不知道有沒有人用過有效的?
CP值🌕🌕🌑🌑🌑
保濕度🌕🌕🌑🌑🌑
黏膩度🌕🌕🌕🌑🌑
適合膚質: 乾性肌~中性肌
最強功效: 替肌膚補油
❹ 蘭蔻小黑瓶/ HKD725
小黑瓶真係好火紅
身邊好多人都在用
我覺得佢嘅平滑肌膚、提亮膚質真係好有感🤩
使用完隔天起床炤鏡子皮膚變得好透亮👍 👍
會想望住鏡睇開自己嘅面
吸收速度好快都好保濕
但如果係乾性肌膚秋冬可能會覺得唔夠保濕
有一股蘭蔻味(唔知大家明唔明XD)
遇到眼周圍都唔刺激
但缺點就係太貴了😭
如果你有足夠嘅錢我真係好推薦呢支
CP值🌕🌕🌕🌑🌑
保濕度🌕🌕🌕🌕🌑
黏膩度🌑🌑🌑🌑🌑
適合膚質:中性肌~油性肌
最強功效:皮膚透亮、平滑膚質
❺ 雅詩蘭黛小棕瓶/ HKD570
雅詩蘭黛代言人換成我d女神潤娥後我即刻購入呢支
有冇人都係Girls' Generation嘅fan💖
我目前使用落嚟覺得佢同小黑躝比起來更保濕
但讓肌膚透亮效果還是小黑符比較厲害
質地都比小黑瓶濃稠一些
但一樣唔會黏膩
對混和偏油嘅我來說都唔會讓出油量變多
好快就能全部吸收
味道嘅話唔係好明顯我覺得冇乜特別嘅香味
秋冬用保濕力好足夠👍
CP值🌕🌕🌕🌑🌑
保濕度🌕🌕🌕🌕🌕
黏膩度🌕🌑🌑🌑🌑
適合膚質:全膚質皆可
最強功效:保濕
--
以上就係我嘅換季愛用精華液評測啦~
接下來我想試吓
1. Kiehl's 醫學維C淡斑精華仲有2. CLINIQUE 水磁場保濕精華
有人用過呢兩支可以同我分享心得嗎?

溫書吓toner篇:
https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29524894&page=1&pid=527301993#pid527301993

附件

Innisfree綠茶籽精萃水分菁露.png(69.11 KB)

2020-11-13 05:58 PM

oaoa敏痘修護精華液.png(154.05 KB)

Kiehl’s大麻籽油草本精華露.jpg(10.25 KB)

蘭蔻小黑瓶.jpg(10.53 KB)

雅詩蘭黛小棕瓶.png(143.69 KB)

熱賣及精選
我用過小黑瓶
但它對暗瘡冇有效
我愛長痘
之後想試試oaoa
喺邊度買?

引用:
原帖由 愛美的女子 於 2020-11-16 01:47 PM 發表

我用過小黑瓶
但它對暗瘡冇有效
我愛長痘
之後想試試oaoa
喺邊度買?
我是在oaoa beauty官網買的~
愛長痘真係要試吓我d皮膚係被它拯救嘅😍

我係敏感肌,有痘痘困擾,
但杏仁酸太刺激了,抹咗都會脫皮泛紅,邊支比較適合我呢?

引用:
原帖由 過敏可憐兒 於 2020-11-16 06:01 PM 發表

我係敏感肌,有痘痘困擾,
但杏仁酸太刺激了,抹咗都會脫皮泛紅,邊支比較適合我呢?
oaoa最適合!!
我用嗰支直頭抹喺痘痘上
完全唔會脫皮
上妝一樣好貼

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]