• 瀏覽: 2,030
  • 回覆: 14
最近有朋友呻。話佢同事明知佢哋小朋友有發燒感冒, 都仲叫人去佢屋企 gathering。 人哋家中都有小朋友, 萬ㄧ感染, 大人辛苦不再話下, 若小朋友被大人傳染就慘了。朋友知道後 whatsapp 禮貌地同佢話下次先去, 擔心受感染傳給自己小朋友, 竟然嬲咗退 group.  其實呢種家長咩心態? 完全無顧及人哋感受? 我作為家長聽完都覺得朋友同事好自私。唔知大家點睇。

引用:
原帖由 chankelvin2020 於 2020-11-12 11:40 PM 發表

最近有朋友呻。話佢同事明知佢哋小朋友有發燒感冒, 都仲叫人去佢屋企 gathering。 人哋家中都有小朋友, 萬ㄧ感染, 大人辛苦不再話下, 若小朋友被大人傳染就慘了。朋友知道後 whatsapp 禮貌地同佢話下次先去, 擔心受感染傳給自己小朋友, 竟然嬲咗退 group.  其實呢種家長咩心態? 完全無顧及人哋感受? 我作為家長聽完都覺得朋友同事好自私。唔知大家點睇。
知道咁梗係唔去啦~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chankelvin2020 於 2020-11-12 11:40 PM 發表

咁離譜既,自己死好喇,
吾應該連累埋自己小朋友同其他身邊同事朋友囉!明知自己小朋友病緊,更要家長既陪伴&關心照料,應該放時間湊掂個小朋友,等小朋友快啲病好先係明智既父母。

引用:
原帖由 cherry19880323 於 2020-11-14 10:56 AM 發表

咁離譜既,自己死好喇,
吾應該連累埋自己小朋友同其他身邊同事朋友囉!明知自己小朋友病緊,更要家長既陪伴&關心照料,應該放時間湊掂個小朋友,等小朋友快啲病好先係明智既父母。
係呀。其實大家有小朋友嘅家長理應好明白。朋友仲話佢講到明唔嚟無壓力。點不知口是心非。既然佢都話咗自己小朋友有發燒感冒, 就算輕微都好, 係呢個時候無論大人小朋友都應該小心。為咗ㄧ時大人之快感染而傳染比小朋友係好無責任及自私。如果我係佢, 我寧願自己主動話 cancel, 大家ㄧ定明白理解。 好過講完自己小朋友有病, 仲叫大家嚟又話自己無所謂。其實咁樣咪即係交個波比人, 人哋若果驚得失你, 咪格硬去, 中招又可話唔關佢事, 因已講明。唉 !

回覆 引用 TOP

too selfish!

回覆 引用 TOP

依家D家長好多好自私,顧自己享樂,唔理人地及小朋友.有事只會推卸責任

一定唔去 話知佢嬲

回覆 引用 TOP

唔知情就算了,可系知情還去嘅話,確實很唔負責

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chankelvin2020 於 2020-11-12 23:40 發表

佢完全冇當發燒感冒係一回事,睇來這樣既家長好想病。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cherry19880323 於 2020-11-14 10:56 AM 發表

咁離譜既,自己死好喇,
家長好多都自私,

回覆 引用 TOP

防疫需要個人素質提高

回覆 引用 TOP

安全第一

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 adachoi11 於 2020-11-17 04:44 PM 發表

依家D家長好多好自私,顧自己享樂,唔理人地及小朋友.有事只會推卸責任
可能係80, 90後嘅家長響求學時間, 受到自由主義同個人主義所薰陶, 變得以自我為中心, 響佢哋遺傳同教化之下, 佢哋嘅下一代亦都變得同佢哋父母一樣咁衰。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]