• 瀏覽: 7,674
  • 回覆: 65
我B女一歲大,濕疹越R越嚴重,依家全身都有,有時會R到流血,試過好多方法都唔得,之前睇醫生都係開類固醇同保濕cream, 作用不大。
求解救,Plzzz.

睇中醫,濕疹專科 係連登見到 多人介紹係 蔣沅澄醫師 ~唔知幫唔幫到你 ~GOOD LUCK

有冇可能關奶粉事呀?試下轉奶粉會唔會好d?
同埋濕疹一定要保持乾爽

引用:
原帖由 偉大同志玩花園 於 2020-11-2 11:11 AM 發表

睇中醫,濕疹專科 係連登見到 多人介紹係 蔣沅澄醫師 ~唔知幫唔幫到你 ~GOOD LUCK
一歲b女唔知食唔食到中藥,anyway多謝提供,感謝

已轉飲羊奶粉,都係差唔多,無好轉。
基本上佢d皮膚搽完保濕一陣就吸收晒,摸落去好似沙紙咁
用過好多唔同方法都係無乜用

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-11-2 01:50 PM 發表

有冇可能關奶粉事呀?試下轉奶粉會唔會好d?
同埋濕疹一定要保持乾爽
可以試下enfinxxxx,識個bb飲佢係出少左濕疹,
唔得就要考慮轉低敏

引用:
原帖由 的士兄 於 2020-11-2 02:05 PM 發表

羊奶粉少人飲,同埋唔係個個bb接受到隻味,
揀隻淡d既奶粉好過,
如果咁嚴重帶睇專科醫生吧

引用:
原帖由 的士兄 於 2020-11-1 06:51 PM 發表

我B女一歲大,濕疹越R越嚴重,依家全身都有,有時會R到流血,試過好多方法都唔得,之前睇醫生都係開類固醇同保濕cream, 作用不大。
求解救,Plzzz.
中醫角度好似會覺得係抵抗力差, 所以先容易有濕疹
平時食野/消化/吸收好唔好?

引用:
原帖由 的士兄 於 2020-11-2 02:05 PM 發表

其實無論牛奶/羊奶都一樣有bb敏感, 轉左又唔一定會有幫助

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2020-11-2 07:53 PM 發表

可以試下enfinxxxx,識個bb飲佢係出少左濕疹,
唔得就要考慮轉低敏
美贊臣呢隻都轉過一排,無乜作用。可能要去搵致敏源頭。

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2020-11-2 07:55 PM 發表

羊奶粉少人飲,同埋唔係個個bb接受到隻味,
揀隻淡d既奶粉好過,
如果咁嚴重帶睇專科醫生吧
明白,有冇專科醫生介紹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jessich 於 2020-11-2 08:40 PM 發表

中醫角度好似會覺得係抵抗力差, 所以先容易有濕疹
平時食野/消化/吸收好唔好?
佢食野,消化,排便都無乜問題,係正常,所以好頭痛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jessich 於 2020-11-2 08:41 PM 發表

其實無論牛奶/羊奶都一樣有bb敏感, 轉左又唔一定會有幫助
明白,所以就係搵唔到方法

回覆 引用 TOP

家居環境都好重要,塵蟎可以影響好大。

引用:
原帖由 的士兄 於 2020-11-1 06:51 PM 發表

求解救,Plzzz.
試下買馬來西亞出既 熊仔膏啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]