• 瀏覽: 18,081
  • 回覆: 146
  • 追帖: 2
.

熱賣及精選
引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2020-11-1 02:01 PM 發表

我係男人,未夠40歲,小朋友4年班
自問如果離左婚之後絕對有能力獨自照顧小朋友

又有幾多人係因為小朋友而唔離婚呢?
好多

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2020-11-1 02:01 PM 發表

因咩事想離婚先

引用:
原帖由 lai-ken 於 2020-11-1 02:34 PM 發表

因咩事想離婚先
大家價值觀越來越唔一樣
我會將屋企擺第一
而佢覺得自己開心緊要d

誰自願獨立於天地痛了也讓人看
引用:

我都唔會離婚

引用:
原帖由 scarlett.wong 於 2020-11-1 02:56 PM 發表

我都唔會離婚
唔離婚係因為無力照顧小朋友定真係驚影響佢嘅童年?

誰自願獨立於天地痛了也讓人看
冇為咗小朋友吾離!過嚟人依加後悔了!孩子不能夠陪伴你一輩子!繼續鬥大家連親情都冇埋

回覆 引用 TOP

非常非常大,最好唔好離婚。

引用:

我地身為男人,由3歲到80都係講一樣野,就係責任心。年輕時溝女唔係為咗朋友面前認威,結婚唔係為咗卜野,生小朋友唔係証明性能力。如果男人失去咗責任心,人生就已經完蛋。
現今結婚離婚簡單快捷,背後其實係必須要諗清楚先可以做,否則造成的傷害係冇法預計到亦未必可以承受得起。

照顧好小朋友不單止是生活上的……我老豆早死在單親長大好多嘢不是物質可補儅的…心靈有缺少的,可以唔離就唔離有d嘢要親身體驗才會明白當中的遺憾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貪杯的靈魂 於 2020-11-1 03:07 PM 發表

唔離婚係因為無力照顧小朋友定真係驚影響佢嘅童年?
係呀,唔係d嚴重事件,應該唔會

回覆 引用 TOP

引用:

最驚啲人成日話為小朋友唔離婚,
不融洽的父母最可怕,
終日要睇父母今日會唔會開戰,
唔通父母一齊係為左教小朋友學識睇眉頭眼額?
若你自信唔會唔見左人,唔會棄之不顧,有事一定揾到你,
咁同係佢自邊有咩分別?
要小朋友揹起成為你倆婚姻枷鎖嘅罪名先係最大壓力,
唔好以為小朋友細咩都唔知!

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
冇觸動到你底線就同對分傾下,相互改變下自己

回覆 引用 TOP

小問題5好離

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2020-11-1 04:50 PM 發表

最驚啲人成日話為小朋友唔離婚,
不融洽的父母最可怕,
終日要睇父母今日會唔會開戰,
唔通父母一齊係為左教小朋友學識睇眉頭眼額?
若你自信唔會唔見左人,唔會棄之不顧,有事一定揾到你,
咁同係佢自邊有咩分別?
要小朋友揹起成為你倆婚姻枷鎖嘅罪名先係最大壓力,
唔好以為小朋友細咩都唔知!
係單親長大先明嗰種感受

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]