• 瀏覽: 2,648
  • 回覆: 15
箇四個分別係你自己或老公/老婆父母黎喎。 乜你同自己父母有仇咩?

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-10-28 10:16 PM 發表

箇四個分別係你自己或老公/老婆父母黎喎。 乜你同自己父母有仇咩?
有仇 先可以叫 長老? 你邊恕人丫?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-29 12:28 AM 發表

有仇 先可以叫 長老? 你邊恕人丫?
父母就是父母不是什麼長老

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
好似好有道理................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............

回覆 引用 TOP

通常係搞結婚既人先會稱雙方父母為四大長老。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-10-29 01:05 AM 發表

父母就是父母不是什麼長老
可能你的父母未夠 老…

回覆 引用 TOP

嘅四大長老

回覆 引用 TOP

我理解長老係有威望既長輩, 點解變左貶意

引用:
原帖由 聑汪2019 於 2020-10-29 05:04 PM 發表

當年有套電視劇,叫家中長輩做耆英。哩樣野應該好多人知。

咁點解耆英都唔係貶義,點解你屋企長輩唔鍾意?

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
引用:
原帖由 聑汪2019 於 2020-10-29 05:04 PM 發表

即係我有老友外號旦散/粉腸,
朋友人人咁叫,
係朋友先咁叫,
點解變左貶意?
OMG...

回覆 引用 TOP

樓主可否具體啲講出你睇法

四大長老形容雙方家庭父母 我真係唔覺有咩問題

我係四大長老面前講佢地係四大長老 我都唔覺得佢地有不悅感

Château de Versailles

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-10-28 10:16 PM 發表

啲人諗多多呢啲名詞出嚟,四大長老係邊度傳出嚟?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-10-29 05:09 PM 發表

當年有套電視劇,叫家中長輩做耆英。哩樣野應該好多人知。

咁點解耆英都唔係貶義,點解你屋企長輩唔鍾意?
係喎記得啦,跟住見有啲人講嘢,見到老人家就話其英嚟㗎,四大長老係咪又跟電視講?

回覆 引用 TOP

四大長老形容雙方家庭父母

回覆 引用 TOP

睦有关
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]