• 瀏覽: 3,883
  • 回覆: 23
其實我是一個癈中,同我現任老婆拍左拖廿年,本來都無想過結婚,加上我揾錢吾多,得雞碎咁多。當時我老婆成日一哭二鬧三上吊話我阻佢結婚生仔,咁好啦結婚啦,轉過頭有話要生仔咁咪生囉,一生就是龍鳳胎,我就變左全職照顧小朋友,之後又社運又話要攪移民點知又疫情。 近年就好似玩過山車咁又上又落,我有點累加上年時而高啦。 現在財政都在老婆身上領我無得選擇。

熱賣及精選
冇經濟壓力咪好囉可以全職睇小朋友

咁。。。師兄其實你自己想點先得架?
攪得移民點都有一千幾百萬,無經濟壓力,揍下小朋友都唔錯架。

問題下下硬食,佢一吾開心樣樣都發洩在我身上,樣樣都是我錯莫須有。 但我又吾可以吾理d 小朋友,好多人睇我過得好好,有層樓吾駛做,但全部都同我無關。 我只感覺到自己是一個家庭傭工但連人工都無重要on call 24 小時

你根本唔想結婚而又結婚...
唔想生又走去生。。
你都唔知你自己想點,人生一早就無方向。
你話自己無得選擇就只會悶悶不樂,
你都係同你老婆傾下啦

唔好咁諗自己,這就是命,睇自己的優點,接受自己的缺點。

引用:
原帖由 willieleung 於 2020-10-28 08:08 PM 發表

問題下下硬食,佢一吾開心樣樣都發洩在我身上,樣樣都是我錯莫須有。 但我又吾可以吾理d 小朋友,好多人睇我過得好好,有層樓吾駛做,但全部都同我無關。 我只感覺到自己是一個家庭傭工但連人工都無重要on call 24 小時
大把女人同你一樣
只不過你係家庭主夫,佢地係家庭主婦之Ma
有邊個做人父母唔係24小時On Call?
如果係甘辛苦,甘不如小朋友上幼稚園番全日,你出埋黎打工,請個工人都唔係甘大問題姐

係屋企煮飯 洗衫 洗碗 拖地 呢D家務要做就正常,另外都要抽時間教小朋友學業、陪玩、陪訓,唔係話做好家務=照顧好小朋友
比吃喝玩樂=養豬,好多男人(唔係話你)湊小朋友都以為甘就叫照顧好小朋友,惹來老婆不滿好正常。
可能你覺得老婆要求太高,但其實係香港/大陸一二線城市既家長都係甘
你要將個人擺係家庭之前,只可以講你婚前真係無諗好。
牛唔飲水唔㩒得牛頭低,有人拎住支槍要你簽紙?有人拎住支槍迫你中出?你唔想要小朋友,每次帶套/你去做絕育手術都無問題。而家一唔順心就成個波拋去老婆身上?
只可以話你老婆嫁你真係好慘,唔關你搵唔搵錢事
一個無家庭為一個整體觀念既男人,有咩事就將責任推哂比另一半既男人,你同媽寶有咩分別?
真係唔順心就早D分吧,你老婆有樓又搵到錢,就算湊住兩個小朋友都唔會無人要。你諗下離左你點好好過。

引用:
原帖由 willieleung 於 2020-10-28 08:08 PM 發表

她食硬你一世架啦, 結婚唔系早知既?

引用:
原帖由 Nikki000 於 2020-10-28 10:49 PM 發表

大把女人同你一樣
只不過你係家庭主夫,佢地係家庭主婦之Ma
有邊個做人父母唔係24小時On Call?
如果係甘辛苦,甘不如小朋友上幼稚園番全日,你出埋黎打工,請個工人都唔係甘大問題姐

係屋企煮飯 洗衫 洗碗 拖地 呢D家務要做就正常,另外都要抽時間教小朋友學業、陪玩、陪訓,唔係話做好家務=照顧好小朋友
比吃喝玩樂=養豬,好多男人(唔係話你)湊小朋友都以為甘就叫照顧好小朋友,惹來 ...
咁樓主都有壓力既,佢系呢度發洩一下心裡都可以,我明白佢感受。佢唔開心一下再重新努力做好自己應該做的野,每個人都有用處,只不過唔同的層次。

樓主你有付出的,你把小朋友湊好都已經好好,呢個相信你老婆都系咁同你溝通過,你還要發掘自己的長處,然後利用呢D來提升自己。

引用:
原帖由 地獄小小菠菜 於 2020-10-28 11:05 PM 發表

咁樓主都有壓力既,佢系呢度發洩一下心裡都可以,我明白佢感受。佢唔開心一下再重新努力做好自己應該做的野,每個人都有用處,只不過唔同的層次。
無話樓主無用,而係甘大個人都不能承擔自己做決定後既責任才是思維核心
好多野雖然佢無主動提出,但佢都無拒絕導致今日既局面,佢都有責任(去Say no、去表達自己既想法都係一個人既責任)
一個家庭除左需要感情去維繫,更大部分需要責任感
樓主上面講甘多野,唔係老婆Push佢就係社會迫佢
佢自己1D責任都無?一個人光是被安慰係唔會反思自己
唔係十幾歲D小朋友,咩都唔識,哄下就好啦
都做人老豆,仲係甘既想法 一有唔順心就世界既錯,你覺得值得被安慰?
唔知係你地太好人定點啦,就算放去D媽媽Group,一個媽媽甘既思維都比人鬧爆,無關乎佢係男人定女人

引用:

你老婆應該又係咩都要話事,又中意咩7 都管膠住晒果類吧

引用:
原帖由 Nikki000 於 2020-10-28 11:17 PM 發表

無話樓主無用,而係甘大個人都不能承擔自己做決定後既責任才是思維核心
好多野雖然佢無主動提出,但佢都無拒絕導致今日既局面,佢都有責任(去Say no、去表達自己既想法都係一個人既責任)
一個家庭除左需要感情去維繫,更大部分需要責任感
樓主上面講甘多野,唔係老婆Push佢就係社會迫佢
佢自己1D責任都無?一個人光是被安慰係唔會反思自己
唔係十幾歲D小朋友,咩都唔識,哄下就好啦
都做人老 ...
呢一刻佢處於心靈需要安慰的時侯就應該安慰,對於心靈脆弱的人來講唔系一個方法可以搞定。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]