• 瀏覽: 1,557
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
人間情冷暖、
那有男女分。
夫妻恩怨在 ,
痛留兒女心。

所謂針刺己之肉,方知痛入心。
情愛版有淚有悲的故事,藉此分享。
...........................................................
.朋友:
我好高興收到你訉息。
知道你多少近況並了解你處境。
1.由於你太太得唔倒外母好好教導,
所謂太太無家教,加上外家有D錢,就
以財欺人不可一世,唔使靠老公養,並
唔需要尊重老公地位。呢種思想係
物質觀念,無廉恥,無孝義,一世無得改 !
2.因為個仔你抱以希望,但係....你太太
要騎刦個仔嘅思想。你要力圖奮挽,使
個仔相信你係好爸爸,好人同有修養有
學識有道理。你要千萬避免同太太爭吵,
否則乘虛而入,太太借機殺婚殺父子之情,
你就 ToTaL Lost .
3.患難見真情,你目前失業,假如有女人同
情你體諒你明白你同幫忙你,咁...你唔怕
同佢深交。或者佢係單親失婚,而喺互相
扶持依靠,感情先會堅實。
4.你投考警察,做個男子漢,將來一定會改
變你生活,並更加美好。預祝你成功。
下次再聊 !
........................................................................
師兄你好,我太太今晚終於攤牌,佢話出年四月足足一年我哋就可以正式簽紙離婚,尼一刻真的晴天霹靂,原來到最後都係冇得救,我一諗起就快離開我對仔女真係想喊,好辛苦,我現在都唔知直接挨到4月先走定依家走,真係冇路可行😫😫
.......................................................................
朋友:
收到你消息,我為你而失望及難過。
你去搵社會福利處求助,並將實情告知。
此外亦可借香討網尋求同病相憐之人,
去分解痛苦。
明白你對兒女之情有難捨難棄之痛苦,
這是人之常情。
今後你要解決嘅係工作收入,個人生活費,
居所等切身問題。找社署,義工會教你。
患難見真情,看你身邊朋友,誰能給出溫情之助。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
一個人之人情味濃淡深淺,是否重情重義,
乃來自家庭父母、兄弟姊妺其雙親及手
足倫理之情作開始。自小從嬰兒及至童
年時從自己親人所愛而領略、體會與認
識。由於香港社會在過去幾十年間,無論
是政治、經濟以及文化之環境,有著很大
的變化,做成單親家庭,或獨生子,獨生女之
家庭成員關係,而令這代人自小失去機會
領略人與人之間的愛心關懷,及導致無情義。
這種心態可反映在時下家庭糾紛及婚姻破裂。

回覆 引用 TOP

其實拍拖時就應該知道身邊個一位,同埋佢既屋企人點對人架。。。
有時見人身邊既所謂女友,當佢好似阿四同工人咁。。
如果咁都結婚,將來就唔好怨,因為係自己既選擇。。。

回覆 引用 TOP

自己無負責 仲要生仔女嘅人真係正仆街

說的太好了

回覆 引用 TOP

條女生咗個女,幾年後離婚。
香港男41執倒呢件,以為寳,
買一送一又有免費屋住。
結婚之後開心到安全套都
唔戴,跟住生第二個係仔。
條女好似得米咁,要仔唔要公。
而家香港男真係慘囉 !
在此之前佢有出帖訴苦,我睇
倒後就同佢保持聯絡至今。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
阿火~~

幫唔倒人都唔使落井下石 !
大家係男人,
情愛嘅嘢針唔吉肉唔知痛。
痛係痛在欺騙感情,人在失意
時會不知所措,需要人幫忙、
鼓勵同打氣。
你嘅留言無人話你識諗同聰
明,只係記住你嘅名同個心o

一個人之人情味濃淡深淺,是否重情重義,
乃來自家庭父母、兄弟姊妺其雙親及手
足倫理之情作開始。自小從嬰兒及至童
年時從自己親人所愛而領略、體會與認
識。由於香港社會在過去幾十年間,無論
是政治、經濟以及文化之環境,有著很大
的變化,令這代人自小失去機會
領略人與人之間的愛心關懷,及導致無情義。
這種心態可反映在時下論壇發言之上。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2020-10-27 10:03 PM 發表

阿火~~

大家係男人,
鼓勵同打氣。
可憐之人 有其可恨之處
世界之大,貧苦賣血賣身事何其多?幾時輪到濫情香港有手有腳既人?

回覆 引用 TOP

迂腐,濫情,濫“講”愛心,唔見得對任何人真有得著!呢啲先係害人毒物。

理性對待事情,人才會脫離不幸。

回覆 引用 TOP

當你泛用愛心去為呢類人說情時候,
同樣地,你有為離棄佢既女方想過嗎?
有站在佢孩子想過嗎?

我只知道,一個4肢健全,腦部發育正常既41歲男人,唔應該怨天怨地去求社會福利署。

任何人如果有咁既父親,咁既老公,都係不幸,自己唔去改錯,只懂怨天尤人,仲妄圖禍延下代,呢啲先係最自私既人,我唔明點解而家討論區不分青紅,廢話當寶,理據反被屏蔽。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2020-10-27 10:03 PM 發表

阿火~~

大家係男人,
鼓勵同打氣。
使咩你讚,人貴自知,你繼續自以為是就係。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2020-10-27 10:29 AM 發表

自己無負責 仲要生仔女嘅人真係正仆街
按樓主邏輯同思維方式,你要用愛心去同情你口中的仆街喎,否則你就係因社會環境長大下缺乏愛心同黑心既人。。。

樓主,我有冇對你意思演繹錯誤呢?

回覆 引用 TOP

屎尿皆臭何須怪
廢言無稽不足題

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]