• 瀏覽: 3,066
  • 回覆: 27
今年六月我公司都有進行,小規模裁員

近日香港發生某航空公司大量裁員嘅問題,感覺令人憂慮未來經濟發展

疫情問題,生活上,增加左負面情緒

熱賣及精選
我好多朋友嘅公司大量裁員,我公司係未開始,不過我諗下年都會裁員

回覆 引用 TOP

疫情影響,各地經濟都顯蕭條

回覆 引用 TOP

樂觀面對,明天會更好。

情似朝露轉瞬逝,
夕陽西下淚滴凝。
嘗盡千苦與萬痛,
此後天涯各西東。
引用:
原帖由 NaNa888 於 2020-10-25 04:26 PM 發表

近日香港發生某航空公司大量裁員嘅問題,感覺令人憂慮未來經濟發展

係幾煩㗎希望慢慢捱過佢~

回覆 引用 TOP

香港靠乜野搵到咁多錢去俾大為去搵、全世界得香港情願要窮都唔想條街多外來人
星期六晚10點左右响新界揸車出尖沙咀、馬路上真係好得人驚、呢個情況已經持續咗好耐,到今日既嚴重程度真係接受唔到,我呢生人未見過、就算打緊10號風球都唔會咁小車行、係大家進入左靠積蓄去捱日子過嘅階段

回覆 引用 TOP

裁員係公司老闆既決定,作為員工無奈係唔到自己控制,可以做既係時刻做好自己本份,平時養成儲蓄習慣,好天儲埋落雨柴,做好被裁心理準備,萬一成事實就得靠積蓄過活,節衣縮食,盡力搵工,有就做住先,捱過寒冬期,加油!

出黎玩就要輸得起, 輸唔起就返屋企
............................節錄自<馬路英雄>
引用:
原帖由 NaNa888 於 2020-10-25 04:26 PM 發表

仲有樣嘢你冇講:你脫單無望🤭🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dc31 於 2020-10-25 07:45 PM 發表

樂觀面對,明天會更好。
多謝你嘅正能量,你講得啱,樂觀面對😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gpoint2 於 2020-10-25 10:16 PM 發表

裁員係公司老闆既決定,作為員工無奈係唔到自己控制,可以做既係時刻做好自己本份,平時養成儲蓄習慣,好天儲埋落雨柴,做好被裁心理準備,萬一成事實就得靠積蓄過活,節衣縮食,盡力搵工,有就做住先,捱過寒冬期,加油!
多謝你嘅回覆,你講得好啱,我哋只能夠做好員工嘅本分,我都有儲蓄嘅習慣,生活上係唔太擔心被裁員……😊

只係今年感覺好差,覺得自己有好多負能量……唯有加油啦,大家都要加油🙏🏼😆

過左年仲大獲、要接受呢一生人最少5至10年係搵唔到錢

睇黎上大陸試下好過坐以待斃

每天來點負能量,明天會被炒

回覆 引用 TOP

港人靠自己嘛。。。好壞自己受

Oman~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]