• 瀏覽: 30,343
  • 回覆: 156
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 中午不安的救星 於 2020-10-19 06:20 PM 發表

我阿哥剛買樓, 首期我老母岀大部分, 供樓裝修我阿哥岀晒伹只落佢老婆名
我哋事後先知, 我老母嬲到震點解唔聯名, 好唔好晒幾萬叫我阿哥加返名? 好似好D
呢層是第2層樓?

回覆 引用 TOP

忤逆仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中午不安的救星 於 2020-10-19 06:20 PM 發表

我阿哥剛買樓, 首期我老母岀大部分, 供樓裝修我阿哥岀晒伹只落佢老婆名
我哋事後先知, 我老母嬲到震點解唔聯名, 好唔好晒幾萬叫我阿哥加返名? 好似好D
單名正常,但如果問老母先買到樓正路應該落你阿哥名,資源有限就唔好浪費錢轉名!

回覆 引用 TOP

男方出錢就落男方名,無理由落女方,難怪阿媽嬲

回覆 引用 TOP

引用:

第一,因為印花稅問題,如有意想買第二層第一層一定只寫一個人個名

第二,雖然層樓寫你個老婆名,但事實都唔屬於佢,法律上係有名義上同實際上持有。 如果落你哥名就係名義上同實際上擁有人都係你哥。相反,落你嫂名就名義係嫂 實際都仲係你哥。 所以落邊個名其實無太大所謂,只係比個開心佢,無實際損害。  你睇d大陸人成日借名係香港買樓你就明啦

回覆 引用 TOP

冇貨金 根本連聯名都唔應該 莫講話冇名

你大哥真係懞佬一名

做左廿年人用條陰莖去思考

冇啦 你當我賤口一句 你大哥等離婚啦

寧生個敗家仔 莫生個蠢鈍兒

Château de Versailles
而家啲細路結婚玩玩下咁 人結我又結 離婚當拍拖分手

你老豆老母係醒嘅話 層樓寫返自己個名(父母名) 都廢事寫個仔名 免得第時有咩變化 連些少都廢事益個女人

Château de Versailles
X仔一名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Versailles 於 2020-10-26 08:32 AM 發表

而家啲細路結婚玩玩下咁 人結我又結 離婚當拍拖分手

你老豆老母係醒嘅話 層樓寫返自己個名(父母名) 都廢事寫個仔名 免得第時有咩變化 連些少都廢事益個女人
父母冇收入就要抬錢FP

回覆 引用 TOP

引用:

呢個系家務事,比較難解決,要系理性啲應該可以講聯名,要系唔理性,咁就唔得喺一起了

回覆 引用 TOP

人蠢冇藥醫

回覆 引用 TOP

引用:

可能帽事呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ac_cml 於 2020-10-23 11:29 AM 發表

香港有SSD 已經無人會聯名

好驚訝呢個版有咁多人咁無知
唔係唔知
但果d係預計自己有能力一開二既
呢個case連首期都阿媽出囉 😂
阿媽驚個仔比人呃錢好平常

回覆 引用 TOP

將來嘅嘢無人會知

邊個比錢落邊個
最公道

春有百花秋有月,
夏有凉風冬有雪,
若無閒事掛心頭,
便是人間好時節!

回覆 引用 TOP

我阿哥又係咁,不過我阿媽知嘅。阿哥阿媽蠢無藥醫。 不過離婚分一半身家㗎嘛,寫邊個名都冇分別。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]