• 瀏覽: 30,335
  • 回覆: 156
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 中午不安的救星 於 2020-10-19 06:20 PM 發表

我阿哥剛買樓, 首期我老母岀大部分, 供樓裝修我阿哥岀晒伹只落佢老婆名
我哋事後先知, 我老母嬲到震點解唔聯名, 好唔好晒幾萬叫我阿哥加返名? 好似好D
加名用幾萬蚊只唔只啊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Demetrius 於 2020-10-20 04:18 PM 發表

係唔係落老婆稅款少啲?
佢有啲想第日再買多層,就想老公個名避印花稅掛?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中午不安的救星 於 2020-10-19 06:20 PM 發表

我阿哥剛買樓, 首期我老母岀大部分, 供樓裝修我阿哥岀晒伹只落佢老婆名
我哋事後先知, 我老母嬲到震點解唔聯名, 好唔好晒幾萬叫我阿哥加返名? 好似好D
宜家有SSD . 邊有人會聯名

你地係咪咁無常識?   無常識就去地產版度睇下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海灘瘦車手 於 2020-10-22 07:44 PM 發表

買樓系二個人共同財產,為啥子只寫一個人名字,呢種肯定容易出事啊!如果佢在意你該把二個人名字都寫上。
香港有SSD 已經無人會聯名

好驚訝呢個版有咁多人咁無知

引用:
原帖由 傑豬仔 於 2020-10-22 02:29 PM 發表

第二層先落老婆名唔得咩?我覺得一家之主一定係落男方名先。我至能憎d人乜都就曬個老婆。
我家買樓
. 首期及供款 - 我負責
. 名義 - 我(50%), 老婆(50%)

如果自己有意外, 方便老婆繼承
老婆專業主婦, 沒有收入, 也就不用出錢
但她負責持家及管錢, 其實管家都幾辛苦

Artist: 浜辺美波
Video: Dimension 404
Book: 大奉打更人, 大秦工程兵, 大夢主, 滄元圖, 萬曆新明
Comic: Backstreet Rookie
Game: 大航海時代Online
Singer: YOASOBI, 瑛人
Song: 夜に駆ける, 香水
WFH

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 401 於 2020-10-22 09:39 AM 發表

肯定出事, 阿媽血本無歸
我也是咁諗...

閪咗九成以上。

回覆 引用 TOP

你阿哥用下面諗野

回覆 引用 TOP

死撚梗,到時一個屈尾十離開拿埋層樓走佬你就仆直

回覆 引用 TOP

引用:

結左婚又無咩所謂 分開都係分家產

一個家庭買樓,一個家庭出錢。
點解嘅。

回覆 引用 TOP

幾球起步既野,幾皮野係碎銀黎

回覆 引用 TOP

肯定出事

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]