• 瀏覽: 5,246
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
好似妳是25-29歲就用自己身體條腰唔得藉口,所以無返工了,
好彩妳有個男朋友肯養妳, 直到現在4x歲, 當然你好幸福變成家庭主婦…
親友們都覺得妳人生勝利組呀…嫁到好老公… 點解呢?

當時妳細佬19-23歲, 一個人養起個爸爸媽媽… 收入又唔高…
妳就拍拍pat pat 就離家同居, 家裡的重擔全部妳細佬揹上身…
妳細佬差點要填衰仔紙, 但過唔到孝子良心的關口…

妳爸爸媽媽在世, 對他們呼呼喝喝,
老人家同妳傾唔夠幾句就發老脾, 跟本就無用心同佢地溝通…

到妳爸爸過身, 當然妳都無負責葬禮費用啦…妳叫媽媽過去同妳地到住下散下心,
當然係要幫手打理家居 幫手照顧bb啦… 唔夠半個月收返媽媽條鎖匙了…

到妳媽媽病重, 原先你地一個月探一次, 直到妳細佬多次提醒才變成兩星期一次。但妳細佬每日都探佢。。。無論忙到抽唔到身,都會安排身邊親信睇媽媽,但唔係妳呀!!!
到妳媽媽過世, 當然妳都無負責葬禮費用啦!!!
到要買骨灰孖位, 當然妳都無負責費用啦!!!

妳記唔記得當年你地新居入伙話唔夠錢買電器, 問妳細佬借錢,
妳細佬將僅餘5-10萬借你地, 當然你地是沒有還錢… 總要一年去2-3次出國旅行…

我只能說妳的細佬太重家庭 同妳完全不同的人…
妳對家人都可以咁自私, 但上天給妳一個好老公, 給妳一個孩子…
妳要非常感激上天呢個資源錯配。。。

衣個家姐真係垃圾

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

其實係 你睇佢好啫⋯⋯ 真係生活好,就唔會連 10萬都唔還啦⋯⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-21 10:50 AM 發表

其實係 你睇佢好啫⋯⋯ 真係生活好,就唔會連 10萬都唔還啦⋯⋯
可能你個立場同呢位極品女兒家姐咁上下

答返你
做人要有借有還
包括親朋戚友
生活唔好=每年去2-3次旅行=唔還錢

引用:
原帖由 tshoyi 於 2020-10-21 12:48 PM 發表

可能你個立場同呢位極品女兒家姐咁上下

答返你
做人要有借有還
包括親朋戚友
生活唔好=每年去2-3次旅行=唔還錢
呢個係你睇法啫, 更可能係 人地細佬重親情 唔洗家姐還。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-21 12:52 PM 發表

係呀 個細佬真係重親情
個極品家姐/女兒一早就拍拍蘿柚都唔理屋企 由細佬一個揹起

總有人會認同呢個極品家姐/女兒無問題嫁

引用:
原帖由 tshoyi 於 2020-10-21 12:55 PM 發表

係呀 個細佬真係重親情
個極品家姐/女兒一早就拍拍蘿柚都唔理屋企 由細佬一個揹起

總有人會認同呢個極品家姐/女兒無問題嫁
我覺得只要 佢細佬 覺得冇問題 就可以! 人哋親情嘅嘢, 不是金錢可以衡量。

當然好多 外人 睇法 金錢更重要!

人哋 細佬 可能覺得 施比受更有富! 是可敬的。

回覆 引用 TOP

極品姐妹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tshoyi 於 2020-10-19 05:14 PM 發表

好似妳是25-29歲就用自己身體條腰唔得藉口,所以無返工了,
好彩妳有個男朋友肯養妳, 直到現在4x歲, 當然你好幸福變成家庭主婦…
親友們都覺得妳人生勝利組呀…嫁到好老公… 點解呢?

當時妳細佬19-23歲, 一個人養起個爸爸媽媽… 收入又唔高…
妳就拍拍pat pat 就離家同居, 家裡的重擔全部妳細佬揹上身…
妳細佬差點要填衰仔紙, 但過唔到孝子良心的關口…

妳爸爸媽媽在世, 對他們呼呼 ...
弟弟加油(^ω^)

回覆 引用 TOP

希望細佬會有好報🙂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-21 12:52 PM 發表

我係個簽咗衰仔紙嘅細佬同阿哥不過我係病重同媽咪跟我嘅兩姊妹。妄道論人還……只係個家姐有冇睇返個細佬瀕臨簽衰仔紙嘅條件?

道理唔係咁講……singsingbaby妳做人好主觀式正面樂觀豁達……好在妳都係話「可能」啫。

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高

回覆 引用 TOP

極品

回覆 引用 TOP

我以前見過一個臨床心理學家,佢同我講,你蝕左就蝕,你放唔低都系甘。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]